Előrejelzés

2024.08.26. 09:02

Hétfőn szinte az egész országban kánikula várható, helyenként 38 fokos hőmérséklettel

Illusztráció

Fotó: Alexandru Nițescu

Agerpres

Az előrejelzések szerint hétfőn szinte az egész országban kellemetlen hőérzettel párosuló kánikula lesz, a hőmérséklet helyenként a 38 fokot is elérheti.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat Máramaros megyére, Erdély és Moldva nyugati felére, Olténia és Munténia északi térségeire, illetve Dubrudzsára elsőfokú (sárga jelzésű) hőségriasztást bocsátott ki. Az érintett térségekben nap közben 34-36 fokos meleg is lehet, a hőmérséklet-páratartalom mutató pedig meghaladja a kritikus 80 egységet.
Hétfőn Bukarestben és 20 megyében másodfokú (narancssárga jelzésű) hőségriasztás lesz érvényben. Ezekben a régiókban 36-38 fokra melegszik fel nappal a levegő, az éjszakai minimumok pedig 19-23 fok között váltakoznak. A hőmérséklet-páratartalom mutató meghaladja a kritikus 80 egységet. Az érintett megyék: Szatmár, Bihar, Arad, Temes, Krassó-Szörény, Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Buzău, Ilfov, Galac, Vrancea, Vaslui, Iaşi és Botoşani. Ezekben a megyékben egyébként már két hete tart a kánikula. 
Időközben légköri instabilitásra figyelmeztető előrejelzést bocsátott ki hétfőn az Országos Meteorológiai Szolgálat hat megyére. A sárga jelzésű viharriasztás szerint hétfőn 18 órától kedden 10 óráig heves széllökésektől és villámlásoktól kísért felhőszakadások várhatók Suceava, Neamţ, Bákó és Hargita megyében, illetve Maros és Beszterce-Naszód megye egy részében. A lehulló csapadék mennyisége elérheti a négyzetméterenkénti 15-25, helyenként a 30-40 litert. A meteorológusok szerint a délutáni órákban egyes hegyvidékeken is viharosra fordulhat az idő.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában