Megbeszélés

2024.08.22. 14:32

Ursula von der Leyennel tárgyalt Marcel Ciolacu Brüsszelben

Forrás: gov.ro

Agerpres

Az Európai Bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel tárgyalt csütörtöki brüsszeli munkalátogatásán Marcel Ciolacu.
A miniszterelnök a találkozó után közzétett Facebook-bejegyzésében 'rendkívül konstruktívnak' nevezte találkozóját az EB elnökével. Beszámolója szerint olyan témák voltak terítéken, mint az új összetételű Európai Bizottság prioritásai, Romániának az EU-val szembeni elvárásai, az országos helyreállítási terv (PNRR) megvalósításának jelenlegi stádiuma, valamint Bukarest biztosjelöltje. "Az elnök asszony elismeréssel nyugtázta, hogy ebben az évben Románia 120 milliárd lejt fordít beruházásokra" - írta bejegyzésében Ciolacu.
A kormányfő arról is tájékoztatott, hogy Románia hét évre szóló megállapodást fog javasolni az Európai Bizottságnak a költségvetési hiány csökkentésére. Azért van szükség szerinte a deficit hosszabb távon történő mérséklésére, mert az országnak ki kell használnia az európai finanszírozási lehetőségeket a gazdaság fejlesztése és a lakosság életszínvonalának növelése érdekében.

A miniszterelnök a szerdai kormányülésen jelentette be, hogy Brüsszelbe utazik munkalátogatásra. Közlése szerint a csütörtöki találkozón az európai beruházásokért felelős miniszterrel és a pénzügyminiszterrel együtt beszámolnak a főbiztosnak az országos helyreállítási terv (PNRR) végrehajtásának stádiumáról, és szó lesz a harmadik kifizetési kérelemről is. Azt is bejelentette, hogy tárgyalni fog Ursula von der Leyennel arról, hogy melyik portfoliót kaphatja meg Románia az Európai Bizottságban, a találkozó után pedig nevesíteni fogja Bukarest biztosjelöltjét.
Csütörtöki brüsszeli tárgyalásai után a miniszterelnök sajtótájékoztatót tart Románia uniós képviseletének székházában.
Brüsszeli látogatásán Marcel Boloş pénzügyminiszter és Adrian Câciu európai beruházásokért felelős miniszter kíséri a kormányfőt. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában