Közlemény

Tegnap, 11:45

A fogyatékkal élőknek járó juttatás 90 százalékának kifizetésére kötelezné az államot az RMDSZ

Fotó: RMDSZ

Agerpres

Törvénymódosító javaslatot iktatott ma a szenátusban az RMDSZ, amely a fogyatékkal élő személyeknek járó támogatás 90 százalékának kifizetésére kötelezné az államot.
Az RMDSZ közleményében emlékeztettek, a fogyatékkal élő személyek állami juttatásban részesülnek, és a súlyosan fogyatékosok, akik állandó segítségre szorulnak a mindennapi teendők elvégzésében, külön állami támogatást kapnak, amiből az őket gondozó személyeket fizethetik.
"Mindkét összegnek 10 százalékát a helyi önkormányzat, a hatályos törvény szerint pedig a legtöbb 90 százalékát a kormány fizeti. A kormány azonban sok esetben nem folyósította vagy csak részben folyósította ezeket az összegeket, nagy gondokat okozva ezzel a fogyatékkal élőknek, családjaiknak és a helyi önkormányzatoknak" - mutatott rá Cseke Attila szenátor.
Az RMDSZ-es politikus szerint módosító javaslatuk az eddigi "legtöbb 90 százalék" helyett a juttatás 90 százalékának kifizetésére kötelezné az államot. "Ez a szociális juttatás az állam feladata, az önkormányzatoknak pedig pénzügyi nehézséget okoz, ha nem tudják előre, a helyi költségvetés megtervezésekor, hogy az állam ebből mennyit vállal. Az önkormányzatoknak nincs beleszólásuk abba, hogy hány személyt nyilvánítanak súlyos fogyatékosnak, ezt egy szakbizottság szabja meg, az államnak pedig teljesítenie kell kötelességét, és utalnia kell a támogatást" - érvelt.
A törvénymódosító javaslatról a szenátus szavaz első házként, a végső döntést a képviselőház hozza meg. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában