Jogszabály módosítás

6 órája

A kormányfő törvénymódosítást ígért a fogyatékkal élők képviselőinek a jövedelmi szintjük megtartására

Fotó: gov.ro

Agerpres

Marcel Ciolacu kormányfő és a fogyatékkal élők egyesületeinek képviselői ma a Victoria-palotában tartott ülésen megállapodtak a jogszabályok módosításáráról annak érdekében, hogy a súlyos látássérültek és más súlyos fogyatékkal élők jövedelme olyan szinten maradjon, amely biztosítja a tisztességes életszínvonalat - tájékoztatott a kabinet.
"Tisztelem a munkát, tiszteletben tartom a tisztességes élethez való jogot, és természetes, hogy olyan megoldásokat fogunk találni, amelyek megfelelnek az elvárásaiknak. Bevontuk az illetékes kormányzati intézményeket, hogy párbeszéd útján a lehető legrövidebb időn belül a fogyatékkal élő embertársaink javára módosítsuk a jogszabályokat" - mondta Ciolacu a megbeszélésen a kabinet közleménye szerint.
A megállapodás szerint a kormány szintjén létrehozott munkacsoport a hét végéig elküldi a fogyatékkal élők egyesületeinek a fogyatékossággal élő személyek jogainak védelméről és előmozdításáról szóló, 2006. december 6-i 448. számú törvény módosítására irányuló javaslatcsomagot, amelynek célja a szóban forgó személyek jövedelmi szintjének megtartása, sőt, azok kiegészítése további támogatásokkal a tisztességes életszínvonal biztosítása érdekében.
Az egyesületek képviselőitől egy héten belül várják az álláspontot, majd az intézkedéscsomag végleges formájáról együtt állapodnak meg. Ezt követően a munkacsoport törvénytervezetet készít elő, amelyet előbb megvitatnak a kormánykoalícióban, majd a parlamentbe küldik. A kormány szerint idén novemberben már módosulni fog a törvény a fogyatékkal élők javára.
A megbeszélésen a kabinet részéről Marcel Ciolacu kormányfő mellett részt vett Marian Neacşu miniszterelnök-helyettes, valamint a munkaügyi minisztérium és az országos nyugdíjpénztár néhány képviselője.
A Romániai Látássérültek Egyesületének tagjai csütörtökön 10 és 14 óra között a bukaresti kormánypalota előtti téren tüntettek. Elégedetlenségük fő oka az új nyugdíjtörvény, amely szerintük súlyosan megrövidíti a látássérülteket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában