Vízhozam

2 órája

ANAR: csak október elsejére várható az árhullám a Dunán Románia határánál

Forrás: Magyarország Kormánya

Fotó: Illusztráció

Agerpres

A folyam felsőbb szakaszain jelentősen csökkenő vízhozam következtében a Duna romániai szakaszára az árhullám csak október 1-jére várható másodpercenként 8000 köbméteres hozammal - közölte ma hivatalos Facebook-oldalán a román vízügyi főigazgatóság (ANAR).
Az intézmény szerint ma a Duna vízhozama Románia határánál 6600 köbméter volt másodpercenként, közel kétszerese a szeptemberi sokéves átlagnak (3800 köbméter/szekundum), és az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) előrejelzése szerint október elsején fog tetőzni 8000 köbméteren.
Az INHGA munkatársai a magyarországi és szerbiai hidrológiai előrejelző központok szakértőivel folytatott konzultációk nyomán, az előrejelzett csapadékok és az árhullám apadásának figyelembe vételével módosítottak a korábbi becslésen - tette hozzá az ANAR.
Az intézmény hangsúlyozta: a szakemberek továbbra is folyamatosan megfigyelés alatt tartják a hidrometeorológiai helyzetet a Duna medencéjének romániai szakaszán. A vízügyi hatóság Duna menti területi igazgatóságai pedig folyamatosan továbbítják a Duna vízszintjére vonatkozó információkat az INHGA munkatársainak, hogy azok naponta frissítsék az előrejelzést. Riasztották ugyanakkor a dunai árvízvédelemért felelős intézményeket, és már több ezer zsák homokot szállítottak ki a töltések megerősítésére, és aprólékosan ellenőrizték azok állapotát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában