Közlemény

2 órája

Az elemzői várkozásoknál jóval kisebb, 1,8 százalékos lesz az idei gazdasági növekedés

Fotó: Illusztráció

Agerpres

A román GDP éves növekedése 2024-ben 1,8 százalékra mérséklődik, ami az első félévben tapasztalt pozitív tendenciák ellenére jóval elmarad a korábban becsült 3 százaléktól - állapították meg friss elemzésükben a kolozsvári BBTE Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Karának munkatársai.
A Romanian Economic Monitor (RoEM) kutatócsoport tagjai mai közleményükben emlékeztettek arra, hogy az Országos Statisztikai Intézet szeptemberben közölt adatai szerint az idei első negyedévben 0,5 százalékkal, a második negyedévben 0,8 százalékkal nőtt a gazdaság teljesítménye az előző trimeszterhez képest. "Ezek az adatok a gazdasági növekedés mérsékelt gyorsulására utalnak, de valójában elmaradnak az elemzői várakozásoktól, és a 2024-es évre az idei év eleji előrejelzésnél lassúbb gazdasági növekedést vetítenek előre" - írták a közgazdászok.
A kutatócsoport emiatt lefele módosította a Románia 2024-es gazdasági növekedésére vonatkozó előrejelzését az év eleji 3 százalékról 1,8 százalékra. A teljesítménycsökkenés mértéke a közgazdászok szerint ennél is nagyobb lehet, ha váratlan események következnek be.
A Romanian Economic Monitor kutatócsoport hat tagja naponta frissített, interaktív infografikák segítségével kíván átfogó és tiszta képet nyújtani az aktuális gazdasági helyzetről Romániában.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában