Tájékoztató

3 órája

Boloş: jövő héttől kézbesítik a postások az adóamnesztiáról tájékoztató leveleket

Fotó: Agerpres

Agerpres

A kormány ma jóváhagyta a Román Postával való együttműködés jogi keretét, hogy a postai dolgozók kézbesíthessék az adóamnesztiáról tájékoztató leveleket és a címzettek kifizethessék nekik az adóhátralékukat - számolt be a kormányülés utáni sajtótájékoztatóján a pénzügyminiszter.
Marcel Boloş elmondta, hogy a következő időszakban a minisztérium a mintegy 21 ezer postai alkalmazott közvetítésével tájékoztatni fogja az adófizetőket a részleges adóamnesztia előnyeiről. Közlése szerint azért van szükség a vállalat segítségére, mert több mint egymillió adófizetőnek nincs fiókja az online adóbefizetést lehetővé tevő Privát Virtuális Térben.
Boloş elmondta azt is, hogy a postások előreláthatóan a jövő héten kezdik el a tájékoztató levelek kézbesítését.
Egy ma elfogadott sürgősségi rendelet szerint a Román Postát bízná meg a pénzügyminisztérium, hogy kézbesítse a részleges adóamnesztia lehetséges kedvezményezettjeinek az állammal szembeni tartozásukról szóló dokumentumokat, és a címzettek kis is fizethetik az adóhátralékot postásoknak.
A kormány szeptember elején fogadta el az adóbeszedés hatékonyságának növeléséről és a költségvetési kiadások észszerűsítéséről szóló sürgősségi rendeletet, amelyik a részleges adóamnesztiáról is rendelkezik.
E szerint mentesülnek a kamatok és a büntetőkamatok kifizetése alól azok a cégek, amelyek 2024. november 25-ig rendezik az adótartozásaikat. A pénzügyminiszter adatai szerint a részleges adóamnesztia 330.000 vállalatot érint, amelyek összesen 32,4 milliárd lejjel tartoznak az államkasszának.
Az 5000 lejnél kisebb adótartozással rendelkező magánszemélyeknek csak az adósság felét, 5000 lej felett pedig a 25 százalékát kell befizetniük, ha november 25-ig önkéntesen törlesztenek. Mindkét kategória mentesül a kamatok és a büntetőkamatok kifizetése alól is. Ez az intézkedés 848.000 adófizetőt érint, akiktől összesen 39,2 milliárd lejt szeretne behajtani az állam.
A ma elfogadott jogszabály szerint a szaktárca a Román Postát bízta meg az adóamnesztia igénybevételéhez szükséges dokumentumok kinyomtatásával, borítékolásával és kézbesítésével. Az indoklás szerint a magánszemélyeket - akik számára nem kötelező a Privát Virtuális Térben (SPV) való regisztráció - így lehet a legkönnyebben és a legrövidebb időn belül tájékoztatni a rendelet előírásairól. Az adóamnesztia lehetséges kedvezményezettjei között olyan személyek is vannak, akik nem használnak internetet, vagy olyan helyen élnek, ahol nincs hozzáférésük az internethez, ezért a posta szolgáltatásaira van szükség ahhoz, hogy célba érjen az információ - olvasható a jogszabály indoklásában. A boríték tartalmazna egy tájékoztatást az állammal szembeni tartozás teljes összegéről és arról, hogy ebből mennyit kellene törleszteni a megszabott határidőig, illetve mennyit törölnek el, továbbá egy szándéknyilatkozatot arról, hogy az illető élni akar az adóamnesztiával és egy erre vonatkozó igénylést.
Ugyanakkor mindazok, akik készpénzzel vagy bankkártyával szeretnék törleszteni tartozásukat, megtehetik majd a Román Posta közvetítésével. A szolgáltatásokért a pénzügyminisztérium fizetni fog a Román Postának.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában