Megfigyelés

2024.09.09. 14:44

Ciolacu az orosz drónokról: Románia valós időben reagált; nem voltak romániai célpontjaik

Agerpres

Marcel Ciolacu kormányfő a román légtérbe vasárnap behatoló orosz drónokról hétfőn kijelentette, hogy Románia valós időben reagált, és F16-os repülőgépekkel figyelte a helyzetet, de megjegyezte, hogy ezeknek a drónoknak nem voltak romániai célpontjaik.
A miniszterelnök szerint emiatt nem volt szükség arra, hogy Románia más lépéseket is tegyen.
'Ha a drónoknak romániai célpontjai lettek volna, természetesen Románia tett volna bizonyos lépéseket' - jegyezte meg Ciolacu.
A kormányfő provokációnak nevezte az incidenst, és megjegyezte, hogy az oroszok így tesztelik a környező országok reagálási képességeit.
A védelmi minisztérium vasárnap közölte, hogy 'lehetséges becsapódási zónát" azonosított Tulcea megyében a Duna menti ukrán célpontok ellen hajnalban végrehajtott orosz dróntámadások nyomán.
A tárca közleménye szerint azonosítottak Románia légterében egy drónt, amely Ukrajna irányában hagyta el az ország területét. A rendelkezésre álló adatok alapján Periprava település közelében, egy lakatlan területen azonosítottak egy lehetséges becsapódási zónát, a környék átvizsgálása folyamatban van.
Hajnali 2 óra 20 perckor, illetve 2 óra 38 perckor figyelmeztető üzenetet küldtek a Tulcea és Konstanca megyei lakosságnak a RO-ALERT rendszeren. Ugyanakkor hajnali 4 óra 8 percig két F-16-os vadászgép ellenőrizte és felügyelte a légteret - közölte még a tárca. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában