Biztosjelölt

2024.09.17. 13:00

Ciolacu: Románia uniós csatlakozása óta először kap EB-alelnöki tisztséget

Fotó: gov.ro

Agerpres

Románia európai uniós csatlakozása óta először fordul elő, hogy az ország biztosjelöltje az Európai Bizottság (EB) alelnöki posztjába kerül, és megkapja az egyik legfontosabb portfóliót - állapította meg ma a Facebook-oldalán Marcel Ciolacu miniszterelnök.
Ursula von der Leyen EB-elnök ma közölte, hogy Románia biztosjelöltje, Roxana Mînzatu az emberekért, készségekért és képzésért felelős alelnöki posztot kapja az Európai Bizottságban. Tájékoztatása szerint a román biztos az oktatásért, a kultúráért, a foglalkoztatásért és a szociális jogokért felel majd.
A hírre reagáló bejegyzésében a román kormányfő hangsúlyozta, hogy Roxana Mînzatu az uniós költségvetés egyötödét kitevő mintegy 235 milliárd eurót kezelő portfóliót vehet át, és az oktatás, valamint a szociális politikák ágazatához tartozó finanszírozási programokat - köztük az Európai Szociális Alap Pluszt, a Szociális Klímaalapot és az Erasmus+-t - is irányítani fogja.
A miniszterelnök szerint ezzel "a románok erőfeszítései a megérdemelt elismerésben részesültek", hiszen a Roxana Mînzatunak felajánlott portfólió "jelentős politikai súlya és a hozzá rendelt számottevő uniós források" mellett, szilárd jogalkotási és politikai potenciállal rendelkezik, és hozzáférést biztosít az EB szolgálataihoz és ügynökségeihez.
Ciolacu hozzátette, Románia jelenleg a legmagasabb szinten képviselteti magát az Európai Unió vezetésében, hiszen az EB alelnöki tisztsége és az egyik legfontosabb portfólió mellett az Európai Parlament alelnöki tisztségét (Victor Negrescu) és az EP egyik legfontosabb bizottságának, a regionális fejlesztéssel foglalkozó REGIO bizottságnak az elnöki tisztségét (Dragoş Benea) is betöltheti.
'Ezek a fontos pozíciók, amelyeket Románia az európai szociáldemokrata pártcsalád tagjai révén betölthet, egyértelműen az ország uniós szerepének és fontosságának elismerését jelentik. Mindazok, akik eddig Brüsszelben becsmérelték országunkat és tárgyalóképességünket, ma megtanulhatták: nem tanácsos külföldön szapulni az országot, inkább küzdeni kell érte, és hozzájárulni a fejlődéséhez' - tette hozzá a miniszterelnök.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában