PNRR

2024.09.04. 15:45

Deca: 7800-zal növelik az álláshelyek számát a bölcsődei, óvodai és iskolai oktatásban

Agerpres

Elfogadta szerdán a kormány azt a határozatot, amelynek értelmében 7800-zal növelik az álláshelyek számát a bölcsődei, óvodai és iskolai közoktatásban - jelentette be Ligia Deca tanügyminiszter.
Ezzel a közoktatási rendszerben dolgozók száma meghaladja a 300.000-et.
Deca elmondta, idén több új bölcsőde is megkezdi működését, és az országos helyreállítási terv (PNRR) révén 98 kiegészítő jellegű korai oktatási szolgáltatás is indul. Ugyanakkor bővítik a személyzetszámot a bölcsődékben és óvodákban - tette hozzá.
Az álláshelyek számának növelését továbbá az is indokolja, hogy biztosítani kell az oktatáshoz és integrációhoz való jogot a közoktatásban a sajátos nevelési igényű gyermekek számára. Ehhez logopédusokra, kórházi iskolákban oktató tanárokra, illetve otthoni oktatásban részesülő gyerekeket tanító pedagógusokra van szükség.
Mindezek mellett kisegítő oktatószemélyzetet és adminisztratív személyzetet is foglalkoztatni kell, de informatikusokat is, akik például a PNRR keretében létesülő 1435 intelligens laboratórium munkáját segítik. A laboratóriumokhoz szükséges felszerelések egy része már eljutott az iskolákba - tájékoztatott a tanügyminiszter.
Mihai Constantin kormányszóvivő arról tájékoztatott, hogy a 7800 közoktatási állás közül 5600 oktatói, 2200 pedig kisegítői és adminisztratív munkakört jelent.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában