Előrejelzés

2 órája

Fechet: szeptember 30-án vagy október elsején tetőzik az árhullám a Dunán Románia határánál

Fotó: Mircea Fechet/Facebook

Agerpres

Mircea Fechet környezetvédelmi miniszter ma közölte, hogy a Duna maximális vízhozama az országhatárnál nem fogja meghaladni a 8000 köbmétert másodpercenként, és az árhullám szeptember 30. és október 1. között tetőzik az említett szakaszon; megjegyezte ugyanakkor, hogy a folyam romániai szakaszán további vízhozam-emelkedés várható a Zsil, az Olt és az Argeş folyó áradása miatt, ez azonban egyelőre nem ad okot aggodalomra.
Egy sajtótájékoztatón a tárcavezető elmondta, hogy a hatóságok felkészültek az Ashley ciklon okozta helyzet kezelésére, és megjegyezte, hogy jelenleg egyetlen romániai településen sem evakuálják a lakosságot.
"Megkaptuk a legfrissebb információkat az ország hidrometeorológiai helyzetéről, különös tekintettel az Ashley ciklon hatására, amely az elkövetkező napokban Romániát is érinteni fogja. Az Európai Középtávú Időjárás-előrejelző Központ szerdán közölt adatai megerősítik a korábbi előrejelzést, amely szerint szeptember 30. és október 3. között érezni fogjuk a ciklonális tevékenység hatásait, különösen Románia déli és középső részén, de lehetséges, hogy az ország délkeleti részén is" - részletezte Fechet.
Az előrejelzések szerint a csapadékmennyiség Olténiában és Munténiában elérheti a 100 litert négyzetméterenként, ami a folyók vízhozamának jelentős növekedéséhez vezethet ezekben a régiókban.
A dunai árhullámról Fechet elmondta, hogy a folyam vízhozama Románia határában, Baziaşnál nem fogja meghaladni a 8000 köbmétert szekundumonként.
Ami a Duna romániai szakaszát illeti, a nagy mennyiségű csapadék következtében jelentős áradásokra lehet számítani különösen a Zsil, az Olt és az Argeş - Vedea vízgyűjtő területén, ami a folyam vízhozamát is felduzzasztja 9000-9500 köbméterre másodpercenként. Ez a vízhozam-emelkedés azonban egyelőre nem ad okot aggodalomra - hangsúlyozta a miniszter.
Fechet tájékoztatása szerint meghozták a megfelelő megelőző intézkedéseket, előkészítették az árvízi védekezéshez szükséges eszközöket az érintett vízgyűjtő területeken, és erőforrásokat mozgósítottak a gyors beavatkozás érdekében, különösen a veszélyeztetett területeken.
A meteorológusok előrejelzése szerint az Ashley ciklon hatására vasárnaptól jelentős lehűlés várható az országban, a hőmérséklet nappali csúcsértéke a jelenlegi 33-34 fokról hirtelen 15 fokra csökken a Kárpátokon kívüli területeken.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat vezérigazgatója, Elena Mateescu elmondta, hogy szeptember végén szélsőséges időjárásra lehet számítani Romániában. Vasárnaptól a lehűlést az ország nagy részében záporok és a szél erősödése fogja kísérni. Hétfő hajnalban, főként a keleti és helyenként a központi megyékben rövid idő alatt nagy mennyiségű - négyzetméterenként akár a 100 litert is meghaladó - csapadék várható - részletezte a szakember.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában