Kormány

3 órája

Jóváhagyta a kormány a költségvetés-kiigazítást

Forrás: Facebook/Guvernul României

Agerpres

Jóváhagyta a kormány hétfői ülésén az állami költségvetés, a társadalombiztosítási költségvetés, valamint a munkanélküli ellátási rendszer költségvetésének kiigazítását - jelentette be az ülést követően a pénzügyminiszter.
Marcel Boloş szerint a tervezet kidolgozásakor figyelembe vették az Országos Előrejelzési és Prognózis Bizottság (CNSP) makrogazdasági előrejelzéseit. Ennek megfelelően 2,8 százalékos gazdasági növekedéssel és 1768,8 milliárd lej értékű bruttó hazai termékkel (GDP) számoltak. A költségvetés idei bevételeit 620,2 milliárd lejre, a kiadásait pedig 743 milliárd lejre becsülik.
A tárcavezető elmondta, a hatékonyabb adóbegyűjtés 10,4 milliárd lejes, a részleges adóamnesztiáról szóló 2024/107-es rendelet pedig 7,9 milliárd lejes többletbevételt biztosít az államkasszának, ugyanakkor a költségvetési hiánycélt a korábbi 5 százalékról 6,94 százalékra módosították.
Így biztosítani tudják az alapokat az oktatási és az egészségügyi dolgozók, illetve más közalkalmazottak megemelt béreinek kifizetésére, 10,4 milliárd lejt fordítanak erre a célra. Ugyanakkor az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) 11,3 milliárd lejt, az oktatási minisztérium 4,6 milliárd lejt kap. A vissza nem térítendő forrásokból finanszírozott programok folytatására összesen 25,2 milliárd lejt különítettek el, ebből 2 milliárd lejt kap a regionális fejlesztési minisztérium, 3,2 milliárd lejt az európai beruházások és projektek minisztériuma, 5 milliárd lejt a szállításügyi minisztérium, 4 milliárd lejt a mezőgazdasági minisztérium és 11 milliárd lejt a pénzügyi tárca. A helyi önkormányzatok között 2,6 milliárd lejt osztanak szét - tette hozzá Marcel Boloş.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában