Felmérés

2024.09.12. 14:13

Minden harmadik gyereknél okozott már valamilyen érzelmi zavart a közösségi oldalak használata

Illusztráció

Forrás: Pexels

Agerpres

Minden harmadik 8 és 17 év közötti gyermeknél előfordult az elmúlt két évben valamilyen érzelmi zavar, például szorongás vagy depresszió a közösségi oldalak hosszas használata miatt - derül ki Mentsük meg a gyermekeket romániai szervezetének pszichológusai és pszichoterapeutái által készített statisztikákból.
A csütörtökön közzétett kutatás eredményei rámutatnak, hogy 5 és 10 éves kor között már jelentős mértékű a közösségi oldalak használata.
A kutatás szerint a gyerekek 48,3 százaléka a szabadnapokon, legyen az hétvége vagy ünnepnap, napi több mint hat órát tölt az interneten, nagyrészt a közösségi oldalakon. Ott a fiatalok ki vannak téve annak a nyomásnak, hogy állandóan másokhoz hasonlítsák magukat, és a lájkok és kommentek révén elismerést szerezzenek, ami felerősíti az elégedetlenség és a frusztráció érzését, és jelentős érzelmi zavarokhoz vezethet. A legtöbb gyerek azt mondja, hogy értékrendjét vagy érdeklődési körét a közösségi média tartalmai megerősítik, 57 százalékuk pedig azt állítja, hogy a közösségi média segít meglátni saját hibáit.
A Mentsük meg a gyermekeket romániai szervezete a NEPI Rockcastle befektetővel együttműködve a gyermekeket és tinédzsereket, illetve a szülőket és a tanárokat megszólító országos szintű tudatosító és tájékoztató kampányt indít a túlzott közösségi médiahasználat káros hatásairól.
A Tökéletes történeteknek nincsenek szűrői elnevezésű kampány egy sor konferenciát, interaktív tevékenységet foglal magában, amelyek célja a kritikus gondolkodás fejlesztése és a gyermekek segítése az online nyomás okozta negatív érzelmek kezelésében.
A Hogyan irányítsuk a tizenéveseket online identitásuk védelmében? elnevezésű ingyenes konferenciákat szeptemberben és októberben szervezik meg Szatmárnémetiben, Temesváron, Craiován, Galacon és Brăilán.
A szülőket, pedagógusokat és a gyerekekkel dolgozó szakembereket megszólító rendezvényeken a szervezet pszichológusaival, az aktív részvételükért, szakmai feddhetetlenségükért és a közösségek pozitív befolyásolására való képességükért elismert influencerekkel és online biztonsági szakemberekkel beszélgethetnek a résztvevők. Emellett megtudhatják, hogyan lehet egészséges online környezetet teremteni a gyermekek számára, és lehetőségük lesz olyan stratégiákat elsajátítani, amelyekkel segíthetik a fiatalokat a biztonságosabb és tudatosabb internethasználatban.
A Mentsük meg a gyermekeket romániai szervezete didaktikai eszközöket (útmutatókat, óraterveket és videókat) biztosít a tanárok és szülők számára, amelyek a szervezet www.oradenet.ro portálján érhető el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában