Eurostat

7 órája

Románia egyike azoknak a tagállamoknak, ahol csökkent az építőipari termelés júliusban

Fotó: Illusztráció

Agerpres

Éves szinten az euróövezetben 2,2 százalékkal, az EU-ban 2,4 százalékkal csökkent az építőipari termelés júliusban - derül ki az Eurostat ma közzétett adataiból.
Az adatokat szolgáltató tagállamok közül a legjelentősebb mértékben Szlovéniában (mínusz 12 százalék) és Hollandiában (mínusz 7,8) csökkent júliusban az építőipari termelés 2023 azonos időszakához képest, majd Svédország (mínusz 7,5), Belgium (mínusz 7,3), Szlovákia (mínusz 7,2), Magyarország (mínusz 6,2), Lengyelország (mínusz 5,5), Franciaország és Románia (egyaránt mínusz 5,1) következik.
A legnagyobb növekedést Bulgáriában és Spanyolországban (egyaránt 2,5 százalék), Csehországban (2) és Portugáliában (1,7) jegyezték.
Júniushoz képest júliusban az építőipari termelés 0,2 százalékkal nőtt az EU-ban és stagnált az euróövezetben. Júniusban az előző hónaphoz képest 0,3 százalékos növekedést jegyeztek az EU-ban és 0,6 százalékost az euróövezetben.
Az adatokat szolgáltató tagállamok közül júliusban a legnagyobb növekedést az előző hónaphoz képest Belgiumban (7,7 százalék), Csehországban (6,8) és Szlovéniában (3,2), a legnagyobb visszaesést pedig Franciaországban (mínusz 2,2), Szlovákiában (mínusz 1,6) és Hollandiában (mínusz 1,3) regisztrálták. Romániában júliusban 1 százalékos növekedést jegyeztek a júniusi 0,8 százalékos emelkedés után.
Az Országos Statisztikai Intézet közlése szerint júliusban a nyers adatok szerint 2,5 százalékkal, a szezonálisan kiigazított adatok szerint 2,3 százalékkal csökkent az építőipari termelés Romániában az előző év azonos időszakához képest.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában