Célkitűzés

2024.09.17. 11:40

Románia már 2045 előtt el szeretné érni a klímasemlegességet

Illusztráció

Forrás: Pixabay

Agerpres

Az integrált országos energia- és éghajlat-politikai terv (PNIESC) új változata szerint Románia az előzetesen vállalt 2050-es határidőnél korábban, már 2045 előtt el szeretné érni a klímasemlegességet.
Az energiaügyi minisztérium kedden egy közleményben jelentette be, hogy közzétette a PNIESC frissített változatát. Ez a dokumentum 89 új intézkedést tartalmaz a megújuló energiaforrások arányának növelésére, az üvegházhatású gázok kibocsátásának jelentős csökkentésére és innovatív megoldások alkalmazására valamennyi gazdasági ágazatban.
A terv fő célkitűzései közé tartozik az üvegházhatású gázok nettó kibocsátásának 85 százalékos csökkentése 2030-ig az 1990-es szinthez képest, valamint a klímasemlegesség elérése az előzetesen tervezett 2050-es határidőnél korábban, már 2045-ben. Ezek mellett Románia célja, hogy 2030-ra a bruttó végső energiafogyasztás 38 százaléka megújuló energiaforrásokból származzon, elsősorban a szél- és napenergia, valamint a biomassza felhasználásával. 'Ambiciózus célokat tűztünk ki magunk elé, olyan fenntartható fejlődést vizionálunk, amelyik integrálja az innovatív technológiákat és a megújuló energiába történő beruházásokat' - idézte a közlemény Sebastian Burduja energiaügyi minisztert.
A frissített terv a kibocsátás csökkentésére irányuló intézkedéseket ír elő olyan kulcsfontosságú ágazatokban, mint az energia, a közlekedés, a lakhatás és az ipar, és olyan fejlett technológiai megoldások megvalósítására törekszik, mint a zöld hidrogén és az energiahatékonyság. A tervet Románia hamarosan eljuttatja az Európai Bizottsághoz - közölte a minisztérium.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában