Energiatárolók

2024.09.19. 08:33

Tárolók telepítésére kötelezhették volna az energiatermelő-fogyasztókat

A szenátus energiaügyi és gazdasági bizottságai szavaztak a napokban arról a kezdeményezésről, amely a már létező energiatermelő-fogyasztókat, az ún. proszumereket arra kötelezte volna, hogy energiatárolókat telepítsenek.

Forrás: E.ON

ERDON-összeállítás

Antal Lóránt, az RMDSZ szenátora és az energiaügyi bizottság elnöke hangsúlyozta: „Nem változtathatjuk meg a szabályokat a játék közben! Ezért a visszamenőleg hatályos kötelezettséget a mai, bizottsági munkálatok alatt eltöröltük a jogszabálytervezetből.” A törvényjavaslat, amely a kormány egyik sürgősségi rendeletének jóváhagyását célozta, az energia-ársapkák eltörlése utáni átmeneti időszak jogi keretének előkészítésére irányult, és áprilisban a szenátus lényegi módosítások nélkül el is fogadta, azonban a képviselőház júniusi utolsó ülésén sietve módosították. A változtatás előírta, hogy a már meglévő 3 és 400 kW közötti termelőkapacitással rendelkező proszumereknek 2027 végéig energiatároló rendszereket kellett volna telepíteniük, különben korlátozták volna a hálózatba betáplálható energiamennyiségüket. Az ilyen irányú módosítás visszamenőleges kötelezettségeket rótt volna a termelő-fogyasztókra.
Az államelnök a jogszabály felülvizsgálatát kérte, így került vissza a szenátus elé a tervezet, amelyről a szakbizottság a napokban tárgyalt. Antal Lóránt RMDSZ-es szenátor, az energiaügyi bizottság elnöke kijelentette: „Annak ellenére, hogy a PNL és az USR politikai előnyszerzés céljából kihasználták a törvényre irányuló médiafigyelmet, és ún. megmentőkként próbálták magukat feltüntetni, azt gondolom, hogy a proszumerek nem válhatnak politikai viták tárgyává! A legtermészetesebb és leglogikusabb megoldással álltunk elő, amit sajnos nehéz megértetni Romániában: nem változtathatjuk meg a szabályokat a játék közben! Nem kötelezhetjük azokat, akik korábban érvényes jogszabályok alapján döntöttek úgy, hogy proszumerek lesznek, hogy új, visszamenőleges hatályú előírásokat tartsanak be. Ez az elv általánosan érvényes a társadalmi és gazdasági élet minden tevékenységi területén, ahogyan a termelő-fogyasztók esetében is. Az előző parlamenti ülésszak végén, az utolsó pillanatban módosított és elfogadott törvényen jobbítani kellett.”
Az RMDSZ-es szenátor hozzátette: „Mi, az RMDSZ-ben, mindig a termelőfogyasztók érdekeit képviseltük. Ezért kezdeményeztem még tavaly azt a törvényjavaslatot, amely a proszumerek jogainak bővítését célozza, lehetővé téve az energiatöbblet havi alapon történő pénzügyi kompenzálását, a gázszámlák ezen többlettel történő kiegyenlítését, és annak más fogyasztási pontokra történő átirányítását, illetve ezért töröltük az ún. napadót is. Sőt már 2019-ben támogattuk azon jogi keret megteremtését amely lehetővé tette, hogy bárki energiatermelő-fogyasztó lehessen.”
A bizottságokban a napokban megszavazott törvénytervezet jövő héten kerül a szenátus plénumának napirendjére – tájékoztat az RMDSZ sajtószolgálata. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában