Felmérés

2 órája

A csirkehús a romániaiak preferenciái között az első helyen áll; a fogyasztás és a termelés az elmúlt években növekedett

Illusztráció

Agerpres

A baromfihús az elmúlt években a romániaiak preferenciái között az első helyen állt, és ezt a statisztikai adatok is alátámasztják, hiszen a termelés 2023-ban 723.000 tonnára, az átlagos fogyasztás pedig fejenként évi 28,2 kilogrammra emelkedett.
'Az étkezési szokásokat tekintve egyértelmű, hogy a román fogyasztók a sertéshúst részesítik előnyben. A második helyen a baromfihús, a harmadik helyen a marhahús, a negyedik helyen pedig a juhhús áll. Ha azonban megnézzük a statisztikát, kiderül, hogy a tavaly Romániában termelt hús 51 százaléka baromfihús. Normális esetben a sertéshúsnak kellene lennie az első helyen, de mint tudjuk, a sertéstermesztés ágazatában az afrikai sertéspestishez kapcsolódó problémák vannak' - nyilatkozta az AGERPRES-nek kedden Ilie Van, a Romániai Baromfitenyésztők Szövetségének elnöke.
Az egy fejre eső átlagos baromfihús-fogyasztás a 2022-ben jegyzett 27,5 kilogrammról enyhén 28,2 kilogrammra emelkedett 2023-ban. Ilie Van szerint ez azzal magyarázható, hogy a kedvezőbb árú sertéshús hiányában az emberek egy része inkább csirkehúst vásárolt. Az egy főre eső uniós átlagfogyasztás 25 kilogramm.
Ami a tojásfogyasztást illeti, az éves átlag Romániában 245-250 tojás/fő, míg az európai átlag valamivel alacsonyabb, 230-235 tojás/fő.
Az UCPR elnöke szerint a romániai baromfiipar jelenleg több mint kétszer annyit termel, mint 1989 előtt, és a növekedési tendencia továbbra is fennáll, bár kevésbé gyorsuló ütemben.
Véleménye szerint a baromfiágazatban előállított hús- és tojás elegendő a hazai fogyasztás fedezésére, de export biztosítására is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában