INSCOP-felmérés

3 órája

A romániaiak 67,5 százaléka inkább Nyugat-barát államelnököt szeretne

Illusztráció

Agerpres

A romániaiak több mint kétharmada inkább Nyugat-barát elnököt szeretne az ország élére az választások után, 70 százalékuk pedig tapasztalt államfőt preferálna - derül ki az INSCOP Research október 11-18. között végzett közvélemény-kutatásának hétfőn közzétett eredményeiből.
A felmérés szerint a romániaiak 67,5 százaléka szeretné, ha az elnökválasztást egy Nyugat-barát jelölt nyerné, míg 17,1 százalékuk inkább Nyugat-ellenes államfőt szeretne. A válaszadók 3,9 százaléka szerint a jelölt irányultsága nem mérvadó, 11,5 százalék pedig nem tudta, vagy nem válaszolt a kérdésre.
Az eredmények szerint főként Mircea Geoană és Elena Lasconi államfőjelölt, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) szavazótábora, a 30 év alatti fiatalok, a felsőfokú végzettségűek, a fővárosiak, valamint nagyvárosok lakói szeretnének Nyugat-barát államfőt. George Simion, valamint a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) szavazótábora, az alapfokú végzettségűek és a TikTok-felhasználók inkább Nyugat-ellenes elnököt szeretnének.
Ugyanakkor a válaszadók 70,6 százaléka tapasztalt államfőt preferálna, 24,5 százaléka pedig fiatalabb személyt akar látni az ország élén; 3,7 százalék szerint a tapasztalat nem mérvadó, 1,2 százalék pedig nem tudott, vagy nem akart válaszolni erre a kérdésre.
Fiatalabb elnököt inkább Elena Lasconi és George Simion, az USR és az AUR szavazótábora, valamint a 45 év alattiak szeretnének. Marcel Ciolacu és Mircea Geoană, valamint a PNL és a PSD szavazói, illetve a 45 év felettiek az átlagosnál nagyobb arányban válaszolták azt, hogy inkább egy tapasztalt személyt szeretnének államfőnek.
A megkérdezettek 44,5 százaléka azt szeretné, hogy Románia elnöke inkább pártfüggetlen legyen, 41,9 százaléka pedig azt, hogy valamelyik párt jelöltjeként nyerje meg a választásokat. A válaszadók 7,1 százaléka szerint ennek nincs jelentősége, 6,5 százalékuk pedig nem tudott, vagy nem akart válaszolni a kérdésre.
Különösen Mircea Geoană szavazótábora, a felsőfokú végzettségűek, a bukaresti lakosság, a magánszférában dolgozók szeretnének egy független elnököt. Főként Marcel Ciolacu, a PSD és a PNL szavazótábora, a 60 év felettiek és az állami alkalmazottak köréből kerülnek ki azok, akik azt szeretnék, hogy Románia következő elnöke valamelyik párt jelöltje legyen.
A választóknak az államelnökjelöltek jellemzőiről kialakított véleménye különösen a választás második fordulójának szempontjából fontos - mutatott rá Remus Ştefureac, az INSCOP Research igazgatója, aki szerint ez csak akkor befolyásolhatná az első fordulót is, ha egy erről szóló közvita relevánssá válik.
A Libertatea napilap megbízásából készült felmérést 1106 fős mintán végezték, 2,95 százalékos hibahatárral. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában