Támogatás

7 órája

Államtitkár: Az elmúlt két évben mintegy 450 ezer kedvezményezettje volt a Zöldház programnak

Illusztráció

Agerpres

Az elmúlt két évben a Zöldház program keretében csaknem 150 ezer romániai házra került napelem, ami háztartásonként három személlyel számolva 450 ezer kedvezményezettet jelent - hangsúlyozta egy hétfői szakkonferencián a környezetvédelmi minisztérium egyik államtitkára.
Bogdan Balanişcu emlékeztetett, a Zöldház program 2023-as kiírásában hozzávetőlegesen 80 ezer igénylő kapott támogatást áramfejlesztő napelemek felszerelésére, idén pedig további 67 ezer házra kerülhet napelem a program keretében. "Két év alatt ez közel 150 ezer házat jelent, és mivel a statisztikai átlag családonként három fő, hozzávetőlegesen 450 ezerre tehető azoknak a száma, akik zöldáramot használhatnak" - fogalmazott.
Az államtitkár emlékeztetett, hogy idén a napelemrendszer mellett az energia tárolására szolgáló akkumulátort is be kell szerezni, ami a programban részt vevő magánszemélyek mellett a szerelőcégeknek is előnyös, hiszen emiatt a tavalyi 20 ezer lejről 30 ezer lejre nőtt a támogatás összege.
A pályázás és a pályázatok elbírálása is online és gyorsan zajlik, amint a szerelőcég ellenőrizte az adatok helyességét, hozzá is láthatnak a napelemek felszereléséhez - szögezte le Balanişcu.
Idén szeptember 27. és október 8. között lehetett állami támogatást igényelni áramfejlesztő napelemek felszerelésére. A Környezetvédelmi Alapkezelő (AFM) ebben az évben rekordösszeget, mintegy 2 milliárd lejt szánt a programra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában