Elfogadták

3 órája

Brüsszel beleegyezett a román deficitcsökkentési terv benyújtási határidejének meghosszabbításába

Agerpres

Az Európai Bizottság abban állapodott meg Romániával, hogy 2025. január 31-ig meghosszabbítja azt a határidőt, ameddig az Bukarest benyújthatja a költségvetési hiány csökkentésére vonatkozó tervét - nyilatkozta szerdán a Reutersnek az Európai Bizottság egyik szóvivője.
'Mivel még nem kaptuk meg Románia tervét, nem tudunk nyilatkozni a tartalmáról. A deficitcsökkentésről szóló tervek elküldése előtt a Bizottság technikai jellegű párbeszédet folytat a tagállamokkal, köztük Romániával, hogy ezek megfeleljenek az uniós jogszabályokban meghatározott összes követelménynek' - magyarázta a szóvivő.
A román kormány még nem ismertette a 2025-ös költségvetés tervezetét, de az elemzők és a hitelminősítők az államháztartás konszolidálását elősegítő adóemelésre számítanak. A kormánykoalíció idén megemelte a nyugdíjakat és az országos minimálbért - emlékeztetett a Reuters.
A szerdai kormányülésen Marcel Ciolacu bejelentette, hogy a kormány 'megegyezett' az Európai Bizottsággal a deficitcsökkentési tervről. A miniszterelnök elmondta: az uniós testület szakértői elfogadták, hogy Románia a következő hét évben masszív beruházásokat szeretne végrehajtani a gazdaságban, mert az ország csak így zárkózhat fel az uniós átlaghoz a fejlettség, a polgárok jövedelme és általában az életszínvonal tekintetében. 'Egyetértés van abban is, hogy ha a hiány kisebb a beruházásoknál, akkor egészséges pályán haladunk' - fogalmazott Ciolacu.
A kormányülés után Mihai Constantin kormányszóvivő azt nyilatkozta, hogy az Európai Bizottsággal egyeztetendő deficitcsökkentési terv is szerepel a háromoldalú érdekegyeztető tanács szerdai ülésének napirendjén. Emlékeztetett: a Ciolacu-kabinet korábban abban állapodott meg az Európai Bizottsággal, hogy a tervről konzultál a szakszervezetekkel és a munkáltatókkal is.
A bukaresti hatóságok a GDP 6,9 százalékára növelték az idei deficitcélt, de a Költségvetési Tanács becslése szerint Románia valószínűleg 8 százalékos költségvetési hiánnyal fogja zárni ezt az évet.
Románia már 2020-től túlzottdeficit-eljárás alatt áll, ezért be kell nyújtania az Európai Bizottsághoz egy többéves tervet a költségvetési hiány 3 százalék alá szorításáról. A román állam bevételei nem érik el a GDP 30 százalékát sem, miközben az uniós átlag 41 százalék.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában