Schengeni csatlakozás

3 órája

Cătălin Predoiu pozitív jelzésekre számít a Bel- és Igazságügyi Tanácstól

Fotó: Hepta

Agerpres

Cătălin Predoiu belügyminiszter ma meggyőződését fejezte ki, hogy a Bel- és Igazságügyi Tanács október 10-i ülésén Románia pozitív jelzéseket fog kapni az ország év végéig megvalósuló teljes körű schengeni csatlakozásáról.
A tárcavezető emlékeztetett arra, hogy az ülés napirendjén nem szerepel Románia felvétele a schengeni térségbe, de megvitatják az övezet tagállamainak jelenlegi helyzetét. "Ugyanakkor diplomáciai lépéseket tettünk azért, hogy a Tanácstól határozott támogató jelzéseket kapjunk az év végéig esedékes pozitív döntésről. A célunk eléréséért folyamatosan kapcsolatban állok a magyar elnökséggel, az Európai Bizottsággal és az uniós belügyminiszterekkel" - idézte a belügyminisztérium honlapja Predoiut.
A román miniszter október 2. és 5. között Bécsben, Prágában és Münchenben is tartott egy sor megbeszélést Románia 2024-ben megvalósuló teljes körű schengeni csatlakozásának elősegítéséért.
Beszámolója szerint tárgyalt a belügyi biztosi poszt várományosával, az osztrák Magnus Brunnerrel is. "Ezeken a találkozókon hangsúlyoztuk Románia eredményeit a nemzeti és uniós határok védelmében, az illegális migráció elleni küzdelemben, valamint a schengeni rendszerek és jogszabályok kifogástalan alkalmazásában" - nyilatkozta Predoiu.
Hozzátette: a körútja során a helyszíni realitásokon alapuló logikus érvekkel bebizonyította, hogy 2024-ben kell dönteni Románia szárazföldi közlekedésben történő schengeni csatlakozásáról, miközben az ország továbbra is erősíteni fogja határai biztonságát, és alkalmazni fogja az összes schengeni eljárást, beleértve a határellenőrzést is, amikor a helyzet megköveteli.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában