RetuRO

2 órája

Csak szeptemberben 270 újabb csomagolóanyag-visszaváltó automatát helyeztek el országszerte

Illusztráció

Agerpres

Szeptemberben 270 újabb csomagolóanyag-visszaváltó automatát helyeztek el országszerte - közölte egy csütörtöki Facebook-bejegyzésben a környezetvédelmi miniszter.
Mircea Fechet szerint Bukarest mellett Ilfov, Kolozs, Beszterce-Naszód, Suceava, Bákó, Teleorman és Olt megye városaiba és falvaiba is került az új visszaváltó automatákból.
A tárcavezető úgy véli, a betétdíjas visszaváltási rendszer (SGR) napról napra egyre jobban működik, a piacra kerülő italcsomagolások begyűjtési aránya elérte a 78 százalékot, "ami egy évvel ezelőtt még elképzelhetetlennek tűnt".
Fechet hangsúlyozta, hogy az SGR elindítása óta eltelt alig tíz hónapban már több mint kétmilliárd italcsomagolást váltott vissza a lakosság, és szerinte "a harmadik milliárdot hamarabb el fogjuk érni, mint az első kettőt".
A betétdíjas visszaváltási rendszert 2023. november 30-án indították el Romániában. Ettől a dátumtól 50 banis betétdíjat kell fizetni a különféle italok - víz, üdítő, sör, bor, egyéb szeszesitalok - vásárlásakor, majd az összeget a pénztárgépi nyugta felmutatása nélkül visszakapja a vásárló, ha az italok csomagolását visszaváltja a kereskedők által felállított visszaváltó pontoknál.
A rendszert működtető RetuRO Sistem Garanţie Returnare Rt. nonprofit társaságként működik, ami azt jelenti, hogy az italcsomagolások gyűjtéséből származó esetleges nyereséget visszafordítják az SGR fejlesztésébe.
A vállalatot három magánrészvényes alkotta konzorcium hozta létre. Ezek a Romániai Sörgyártók Szövetsége a Környezetért (30 százalékos részesedés), az Üdítőital-gyártók Szövetsége a Fenntarthatóságért (30 százalékos részesedés) és a Kiskereskedők Szövetsége a Környezetvédelemért (20 százalékos részesedés). A vállalatban 20 százalékos részesedése van a román államnak, amelyet a központi környezetvédelmi hatóság, a környezetvédelmi minisztérium képvisel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában