Választások

1 órája

Hivatalosan is megkezdődött az elnökválasztási kampány

Romániában pénteken hivatalosan is megkezdődött – az elnökválasztás november 24-én megrendezendő első fordulóját megelőző – 30 napos elnökválasztási kampány.

Illusztráció

Fotó: Alexandru Nițescu

MTI

A legfőbb közjogi méltóságra tíz párt jelöltje és négy független jelölt pályázik. A szavazólapon az első öt helyet a parlamenti pártok államfőjelöltjei foglalják el. A sorsolás nyomán hatodikként került a szavazólapra az a független jelölt, akiről a közvélemény-kutatások többsége azt állítja, hogy az egyik legesélyesebb államfőjelölt.

Romániában a 30 napos választási kampány miatt az eddiginél kevésbé lesz látható a köztereken, hogy elnökválasztásra készül az ország: a legfőbb közjogi méltóságra pályázó jelölteknek csütörtök éjfélig el kell távolítaniuk a közterekről a hónapokkal korábban kihelyezett választási molinókat és óriásplakátokat.

A választási törvény szigorú szabályokat szab meg a plakátok méretét és elhelyezését illetően, ezek megsértése súlyos pénzbírságot von maga után.

A kampány idején csak a polgármesteri hivatalok által erre a célra kijelölt helyeken szabad plakátolni, minden jelölt csak egyetlen plakát kihelyezésére jogosult, amelynek egyetlen mérete sem haladhatja meg a fél métert. A plakátokon nem szabad a román nemzeti lobogóra emlékeztető színkombinációt használni, tilos plakátokat kiragasztani a hidak és alagutak tartóoszlopaira, a közúti jelzőtáblákra és a közhasznú hirdetési felületekre.

A rádió- és televízióműsorokra is szigorúbb szabályok vonatkoznak a kampány idején. A közszolgálati média ingyenesen, a magántársaságok fizetség ellenében biztosítanak azonos terjedelmű műsoridőt valamennyi – ezt igénylő – államfőjelöltnek. Választási propagandát csak választási műsorokban szabad sugározni.

A külföldön élő román állampolgárok közül hétezernél kevesebben regisztráltak, hogy levélben akarnak voksolni. A voksolás megkönnyítése érdekében idén több mint 900 szavazókört rendeznek be külföldön, ezek már november 22-én délben kinyitnak.

A külföldön tartózkodó román állampolgárok a voksolás hétvégéjén, pénteken 12–21 óra, szombaton 7–21 és vasárnap 7–21 óra között adhatják le voksukat. Belföldön a szavazókörök november 24-én, vasárnap 7–21 óra között tartanak nyitva. A választási kampány a belföldi voksolás megkezdése előtt 24 órával, szeptember 23-án reggel 7 órakor ér véget, attól kezdődően pedig a szavazás végéig kampánycsend lép hatályba.

Ha az elnökválasztás első fordulójában egyik jelölt sem kapja meg a névjegyzékben szereplő választópolgárok több mint felének (csaknem 9 millió állampolgárnak) a támogatását, az államfői tisztség sorsa a két legjobban szereplő jelölt között dől el a december 8-án megrendezendő második fordulóban. Az új elnök december 21-én kezdi meg ötéves mandátumát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában