Elemzés

2 órája

Munkaközvetítő platform: Tavalyhoz képest 15 százalékkal csökkent az első kilenc hónapban a meghirdetett állások száma

Agerpres

Az év első kilenc hónapjában több mint 230.000 állást hirdettek meg a munkáltatók Romániában, 15 százalékkal kevesebbet, mint a múlt év azonos időszakában - derül ki egy munkaközvetítő platform szerdán közzétett elemzéséből.
Az eJobs közleménye szerint a munkahelyek felét fővárosi és Ilfov megyei munkáltatók kínálták, Bukarestben például több mint 110.000 állásra lehetett jelentkezni.
A második legtöbb állásajánlattal rendelkező megye Kolozs, ahol a munkáltatók az év eleje óta eddig közel 40 ezer állást hirdettek meg. A harmadik helyen Iaşi megye áll 34 ezer állással, majd Brassó (29 ezer) és Temes (28 ezer) megye következik.
A legkevesebb munkahelyet Ialomiţa, Maros, Brăila, Argeş és Neamţ megyében kínálták.
'Érdekes, hogy (...) mindegyik földrajzi régióban van legalább egy olyan megye, ahol az álláskeresők közötti verseny nagyon nagy. Mi több, ezekben a megyékben a fizetések 15-20 százalékkal elmaradnak a nagyobb megyék átlagától' - idézte a közlemény Bogdan Badeát, az eJobs vezérigazgatóját.
Azokban a megyékben, ahol idén eddig 20.000-nél kevesebb új állást hirdettek meg - mint például Ialomiţa, Maros, Brăila, Argeş, Neamţ és Bihar -, főként a kiskereskedelem, az élelmiszeripar, a szállítás/logisztika, a szolgáltatások vagy az idegenforgalom ágazatában keresnek munkaerőt. Badea szerint többnyire olyan munkahelyekről van szó, amelyek nem igényelnek előzetes szakmai tapasztalatot.
'Ezek a munkahelyek azonban nem feltétlenül csak a nagyon fiatal, első állást keresőket célozzák meg, hanem azokat a 45 év feletti munkavállalókat is, akik hajlandóak szakterületet váltani, vagy olyan pozíciót vállalni, amely nem igényel előzetes tapasztalatot' - mutatott rá a vezérigazgató.
A nagy számú munkahelyet kínáló megyékben szinténa a kiskereskedelemben kínálják a legtöbb állást, de jelentős számú munkaerőt keresnek az építőiparba, a pénzügyi szolgáltatások területére vagy az IT-szektorba is. Ezekben a megyékben ugyanakkor nagyobb a felsőfokú végzettséggel rendelkezőknek szóló munkahelyek száma - magyarázta Badea.
Az eJobs.ro platformon jelenleg 23 ezer belföldi és külföldi állást kínálnak a munkáltatók. Ugyanakkor több mint ötmillió álláskereső önéletrajza (CV) érhető el a platformon a munkaerő-toborzók és a munkáltatók számára.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában