Állások

2 órája

Románia egyike azoknak az uniós tagállamoknak, ahol a legalacsonyabb az üres álláshelyek aránya az iparban, az építőiparban és a szolgáltatásokban

Illusztráció

Agerpres

Románia egyike azoknak az uniós tagállamoknak, ahol a legalacsonyabb az üres álláshelyek aránya az iparban, az építőiparban és a szolgáltatásokban: az összes munkahely mindössze 0,8 százaléka, szemben a 2,9 százalékos uniós átlaggal - derül ki derül ki a Friedrich Ebert Alapítvány romániai irodája Társadalmi Figyelő projektjének legújabb infografikájából.
Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat 2023-ban közzétett statisztikai adatai szerint uniós viszonylatban Románia mellett Lengyelországban (az állások 0,9 százaléka), Bulgáriában (0,8 százalék), Spanyolországban (0,9 százalék), Szlovákiában (1,1 százalék), Görögországban (1,6 százalék) és Portugáliában (1,4 százalék) a legalacsonyabb a betöltetlen munkahelyek aránya. A legmagasabb az üres álláshelyek aránya ezekben az ágazatokban Ausztriában (4,7 százalék), Belgiumban (4,6), Hollandiában (4,5) és Németországban (4,1).
Romániában az uniós átlaggal megegyező, 5,6 százalékos a munkanélküliségi ráta.
A Friedrich Ebert Alapítvány képviselői szerint az Eurostat adataiból az is kiderül, hogy a nagyon magas munkanélküliségi rátájú országokban van a legkevesebb üres álláshely, mint például Spanyolország (12,2 százalékos munkanélküliségi ráta), Görögország (11,1), Olaszország (7,7) és Franciaország (7,3), miközben Szlovákiában, Horvátországban, Észtországban, Luxemburgban és Írországban hasonló a helyzet, mint Romániában. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában