Javaslat

3 órája

Tervezet: a második gyermek után 25 százalékkal, a harmadik gyermektől 35 százalékkal nő a gyermekgondozási díj összege

Illusztráció

Agerpres

Több nemzeti liberális párti törvényhozó benyújtott a parlamentbe egy tervezetet, amely szerint a második gyermek után 25 százalékkal, a harmadik gyermektől kezdődően pedig 35 százalékkal megemelt összegű gyermekgondozási díj járna.
A törvényjavaslat a 2010/111-es sürgősségi kormányrendeletet módosítja. A gyermekgondozási díjra azok a szülők jogosultak, akik a gyermek születését megelőző két évben legalább 12 hónapig adózott jövedelemmel rendelkeztek. A tervezet szerint az első gyermek után az utolsó 12 ledolgozott hónap nettó átlagbérének 85 százalékát kapja meg a szülő gyermekgondozási díjként. A második gyermek után ez az összeg 25 százalékkal, a harmadik és a további gyermekek után pedig 35 százalékkal nőne.
A gyermekgondozási díj felső határát a jelenlegi 8500 lejről 9000 lejre emelnék a tervezet szerint.
A törvény a Hivatalos Közlönyben való megjelenését követő évben lépne hatályba.
A tervezet kezdeményezői a legutóbbi népszámlálás adataira hivatkozva hangsúlyozzák, hogy az elmúlt tíz évben felgyorsult az időskorúak népességen belüli arányának emelkedése. Szerintük az intézkedés gyermekvállalásra ösztönözné a fiatal családokat.
A jogszabályjavaslatot előbb a szenátus vitatja meg, a képviselőház döntő házként szavaz majd róla. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában