Vízilabda

5 órája

Helyi kötődésű fiatalokra építi csapatát az Egyetem SK

Szombaton elrajtol az új bajnoki évad a férfi vízilabdázók számára is.

Jósa Attila

A Nemzeti Szuperliga 2024/2025-ös idényére hét csapat nevezett be, a két nagyváradi alakulat, a VSK és a Egyetem SK mellett a Bukaresti CSA Steaua, a Bukaresti Dinamo, a Bukaresti Rapid, a szintén fővárosi Sportul Studenţesc Bukarest és a Kolozsvári Politehnica alkotja a mezőnyt. A tavalyi idényben még az élvonalban szereplő Bukaresti Hello Sport a másodosztályba kérte a visszasorolását. Az Egyetem SK vízilabda szakosztályának vezetősége csütörtökön sajtótájékoztatót tartott, amelyen részt vett a klub igazgatója, Sorin Buhaş, a póló szakosztály sportigazgatója, Cosmin Goina, valamint Antonio Alexandrescu segédedző és Florin Țic kapusedző. 

Célunk, hogy itthon tartsuk a Nagyváradi Crişulban nevelkedett fiatalokat, és növeljük ezeknek a játékosoknak az értékét. Erre a legjobb példa az a három játékos, aki a nyáron átigazolt csapatunktól a Nagyváradi VSK-hoz. Tommaso Insinna, Daniel Turculeţ és Adrian Păşcăluţă is nagy jövő előtt áll, az pedig külön öröm a számunkra, hogy Tommaso egyből a mély vízbe lett dobva a múlt heti BL-selejtezőkön és nem vallott szégyent. Az eddig sem volt titok, hogy nagy tehetség, de most elárulhatom, korábban megkereste Insinnát a Steaua, a Dinamo és a Rapid is, de sikerült Váradon tartani. Bár most még nem játszott, de biztos vagyok benne, hogy Păşcăluţă is bizonyítani fog. Szeretném, ha folytatódna ez a gyümölcsöző együttműködés, úgy érzem, mindenki megértette, hogy ebből csak haszna lehet a váradi kluboknak.” 

Cosmin Goina szakosztályvezető elmondta, hogy a korábbi évekkel ellentétben, amikor két-három tapasztaltabb játékos szerepelt a csapatban, a Nagyváradi Egyetem SK-ben ezúttal csak fiatalok kapnak szerepet, többségük 2006-ban született és fiatalabb. Goina azt szeretné, ha idővel Antonio Alexandrescu előlépne vezetőedzővé. „Célunk, hogy edzőket is képezzünk, Antonio remek eredményeket ért el a Crişul fiataljaival, szerintünk nagy jövő előtt áll. A háttérből pedig számíthat édesapja, Adrian Alexandrescu támogatására is, aki tanácsaival és nemzetközi kapcsolatokkal nagy segítségünkre lehet.” 

Ami a nemzetközi kapcsolatokat illeti, az Egyetem SK idén is benevezett a Nordic League sorozatba, ahol a tavalyi idényben is szép sikereket ért el a csapat. A klub idén is rendezője lesz az egyik tornának, december elején a felvidéki Pöstyén, a cseh Brno és a török Galatasaray látogat majd Nagyváradra. A váradiak célja, hogy kvalifikálják magukat a legjobb 8 közé, a Final 8 tornáját Tenerifén rendezik jövő tavasszal. 

A bajnokságban reálisan kell nézzük a lehetőségeinket, a minimális cél az 5. hely megszerzése, de megpróbálunk majd gondot okozni az összes ellenfelünknek. Az ötödik helynél nehéz lenne feljebb kapaszkodni, hiszen a Rapid sokat erősödött a nyáron” – mondta Antonio Alexandrescu. Az Egyetem SK szombaton a Bukaresti CSA Steaua vendégeként kezdi meg bajnoki szereplését, a katonacsapatban ezen a mérkőzésen mutatkozhat be az új szerzemény, a Franciaországból hazatérő román válogatott Silvian Colodorovski, aki korábban hosszú éveken át a Nagyváradi VSK-t erősítette. A VSK szombaton 12 órától a Kolozsvári Politehnicát fogadja a Ioan Alexandrescu Uszodában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!