Kosárlabda

2 órája

Lengyel ellenféllel kezd a VSK U

A mérkőzést élőben közvetíti a Digi Sport 2, valamint online a FIBA YouTube-csatornája.

Fotó: CSM Oradea

Jósa Attila

A Nagyvárad VSK U ma este hazai pályán kezdi meg szereplését a FIBA Európa-kupa 2024/25-ös kiírásának csoportkörében. A Cristian Achim által irányított csapat a lengyel PGE Spójnia Stargard együttesét fogadja a Nagyvárad Arénában. Lengyelország azon országok közé tartozik, ahonnan a Nagyváradi VSK U rendszeresen találkozik ellenfelekkel a nemzetközi porondon, az elmúlt években a Varsói Legia, a Ladiszlói Anwill és a Boroszlói Slask is megfordult a Nagyvárad Arénában. Utóbbi csapat a szeptemberi Antonio Alexe emléktornán is tiszteletét tette Váradon, a Vörös Oroszlánok alig egy hónappal később ismét egy lengyel csapattal mérik öszsze tudásukat, ezúttal hivatalos keretek között. 

Stargard városa az Ina folyó partján fekszik, Északnyugat-Lengyelországban, Nyugat-Pomeránia vajdaságban. A város híres megőrzött középkori városfalairól, a számos torony, kapu és templom különleges látványt nyújt, és a fő turisztikai látványosságok közé tartoznak. A Spójnia 1949-ben alakult, így idén ünnepli fennállásának 75. évfordulóját. Jelenleg a hetedik szezonját tölti a lengyel első osztályban. A csapat színei a fehér és a bordó. A PGE Polska Grupa Energetyczna, Lengyelország legnagyobb állami energiavállalata, 2019-ben lett a csapat főszponzora. Hazai mérkőzéseiket a Hala Miejska Sportcsarnokban játszszák, amely 1989-ben nyílt meg, és egy szállodát és éttermet is magában foglaló komplexum része. A csarnok befogadóképessége 2500 fő. 

A PGE Spójnia Stargard történetének legjobb eredménye az 1997-es lengyel bajnoki második helyezés. Emellett a 2021-es Lengyel Kupa döntőjében is szerepeltek. A másodosztályt 2018-ban nyerték meg, amikor visszajutottak az első osztályba. A 2023/24-es szezonban a Stargard csapata a 4. helyen végzett a lengyel bajnokságban, és a Lengyel Kupa elődöntőjébe jutott. A FIBA Európa-kupa-sorozatban is részt vettek, ahol az első csoportkör végén 3–3-as mérleggel zárták szereplésüket. A lengyel csapat vezetőedzője a 67 éves szlovén Andrej Urlep, akinek ez a második szezonja a Spójniánál. A csapat játékoskeretében öt külföldi játékost találunk, négy amerikai és egy szerb játékos alkotja a légiósok csoportját, a többiek pedig hazai játékosok. A csapat legfontosabb játékosai Luther Muhammad, Sebastian Kowalczyk, Ta’Lon Cooper, Wesley Gordon és Jayden Martinez. A Spójnia jól kezdte az új idényt, a csapat múlt vasárnap 79–71-re győzött az Energia Czarni otthonában. Az Aréna jegypénztárai egy órával a mérkőzés kezdete előtt nyitnak, a bérletek érvényesek a ma esti a találkozóra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!