Futás

1 órája

Váradiak is odaértek a dobogóra az 5 km-es futóbajnokságon

Az ünnepélyes szombat reggeli megnyitón részt vett Anişoara Stanciu-Cuşmir, a Román Atlétikai-szövetség elnöke, egykori atléta, az 1984-es Los Angeles-i olimpiai játékok távolugrásban aranyérmes sportolója.

Jósa Attila

Az első alkalommal Nagyváradon, az atlétikai világszervezet, a World Athletics által hitelesített kevés romániai pálya egyikén megrendezett 5 km-es országúti futóbajnokságon az ország minden szegletéből 67 klub sportolója vett részt, akik a felnőtt, U23-as és U20-as kategóriában, egyéniben és csapatban is az országos bajnoki címért küzdöttek. Az ünnepélyes szombat reggeli megnyitón részt vett Anişoara Stanciu-Cuşmir, a Román Atlétikai-szövetség elnöke, egykori atléta, az 1984-es Los Angeles-i olimpiai játékok távolugrásban aranyérmes sportolója. A megnyitón jelen volt még Arina Moş szenátor, Petruţ Drăgan, a Bihar Megyei Sport- és Ifjúsági Igazgatóság vezetője, Ramona Tăutu, a Bihar Megyei Tanfelügyelőség sportfelügyelője, valamint Virgil Preda, a Román Atlétikai-szövetség alelnöke és a Bihar Megyei Atlétikai Egyesület elnöke. 

Az első rajt a hölgyeké volt, akik négy kört tettek meg az útvonalon, a neológ zsinagógától indulva. Elsőként a legnagyobb esélyes, Mădălina Elena Sîrbu, a Moldovahosszúmezői Rarăul VSK versenyzője ért célba, aki 16:26 percet futott, amivel két egyéni aranyérmet szerzett a felnőtt és az U23-as korosztályban. Őt követte Mihaela Maria Blaga, a CSA Mica Romă versenyzője, aki szintén kétszeres ezüstérmes lett a felnőtt és az U23- as korosztályban. Alexandra Maria Hudea, a Medgyesi CSS versenyzője harmadik lett a felnőtt és az U23-as kategóriában, az U20-asban pedig aranyat nyert. A nagyváradi Diana Verdeş aki a Bihorul sportiskolát és a Krajovai VSK-t képviselte kettős igazolással, második lett az U20-as korosztályban. 

A férfiaknál a közönség által hajtott nagyváradi Laviniu Chiş óriási lendülettel vetette bele magát a versenybe, az első három kör végén még a második helyen állt, de végül 15:20 perces idővel csak a 7. helyen végzett. A fiúknál is a legnagyobb favorit, a Kolozsvári VSK versenyzője, Dragoş Luca Pop nyerte a versenyt, akit édesapja, Gabirel Pop edz, aki a döntő ünnepségen díjazta is. A győztes ideje 14:25 perc volt. Ezzel az eredménnyel Dragoş Pop országos bajnok lett mind a felnőtt, mind az U23-as, mind az U20-as kategóriában. A csapatversenyt a felnőtt kategóriában a Kolozsvári VSK nyerte a Krajovai VSK előtt, amelyben a nagyváradi Laviniu Chiş is szerepelt. Anişoara Stanciu-Cuşmir elégedettnek mutatkozott a szervezéssel, és elmondta, hogy ha Nagyvárad újra szeretne ilyen versenyt lebonyolítani, jó esélye van arra, hogy elnyerje a rendezés jogát.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!