Digitália

1 órája

Végre visszatérhettek a Földre a Nemzetközi Űrállomáson rekedt űrhajósok

A tervezett egy hét helyett hónapokra az űrállomáson rekedtek a Boeing kapszulával felküldött űrhajósok. Ráadásul megérkezett a Milton hurrikán. Most a SpaceX segített.

MW

Nick Hague amerikai ûrhajós (j) belép a Nemzetközi Ûrállomásra, miután Hauge és társa, Alekszandr Gorbunov orosz kozmonauta dokkolt a SpaceX amerikai magánvállalat Dragon ûrhajójával a Föld körül keringõ ûrállomáson 2024. szeptember 29-én. Gorbunov és Hague egy nappal korábban indult a floridai Cape Canaveralból, hogy visszahozzák a Földre Butch Wilmore és Suni Williams amerikai asztronautát, akik mûszaki gondok miatt az ûrállomáson rekedtek.

Forrás: MTI/AP/NASA

A legénységet szállító SpaceX-kapszula hajnal előtt, 30 órás utazás után, ejtőernyővel csapódott a Mexikói-öböl vizébe Florida partjainál, miután a hét közepén lekapcsolódott a Nemzetközi Űrállomásról (ISS).

A három amerikainak és egy orosznak már két hónapja vissza kellett volna térnie. Hazatérésüket azonban megakadályozta, hogy problémák támadtak a Boeing új Starliner kapszulájával, amely szeptemberben biztonsági aggályok miatt üresen tért vissza. Ezután közbeszólt a Milton hurrikán, amelyet további két hétig tartó erős szél és a tengeren kialakult viharos helyzet követett.

A SpaceX márciusban indított útnak négy űrhajóst: az amerikai űrkutatási hivataltól, a NASA-tól Matthew Dominickot, Michael Barrattet és Jeanette Eppst, valamint az orosz Alekszandr Grebenkint. Barratt már harmadszor járt az űrállomáson, a többieknek ez volt az első űrutazása.

Az amerikai űrügynökség szerint a legénység fontos kutatási eredményeket hozott vissza magával az űrkapszulában. Az amerikai űrhajósok mintegy 200 kísérletet hajtottak végre, többek között őssejtekkel és növényekkel. Azt is tesztelték, hogy a lábakon lévő nyomásmandzsettákkal miképpen lehet megelőzni az űrhajósok egészségügyi problémáit.

Michael Barratt méltatta az otthoni támogatócsapatok munkáját, amelyeknek „velünk együtt kellett újratervezniük, átdolgozniuk és újraalkotniuk mindent..., és segítettek nekünk abban, hogy megbirkózzunk ezekkel a csapásokkal”.

A négy visszatérőt a két Starliner-tesztpilóta, Butch Wilmore és Suni Williams – akiknek saját küldetése nyolc napról nyolc hónapra nyúlt –, valamint a SpaceX által négy hete indított két űrhajós váltja az ISS-en. Ők februárig maradnak az űrállomáson, amelynek személyzete ismét a normális létszámra – hét főre – csökkent, négy amerikaira és három oroszra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!