Ajánló

2024.06.27. 09:46

Ma kezdődik a 13. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét

A ma kezdődő 13. Kolozsvári Ünnepi Könyvhéten félszáz könyvkiadó állítja ki legújabb köteteit – közölte a társszervező Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) az MTI-vel.

BN-összeállítás

A könyvhét megnyitóját délután 14 órakor a rendezvénysorozat helyszínei között kiemelt szerepet játszó Bánffy-palota udvarán tartják. A Kolozsvár Társaság idén is a megnyitó során tünteti ki a kincses városért tevékenykedő jeles személyiségeket a Kolozsvár büszkesége díjjal, melyet Szabó Zsolt irodalomtörténész ad át. A díjátadó után a Bánffy-palota Tonitza-termének előcsarnokában nyitják meg a könyvhét ideje alatt látogatható Emlékkövek - az Erdélyi Szépmíves Céh 100 éve című kiállítást, melynek kurátorai Balázs Imre József, Fodor János és Fodor Krisztina.

A szervezők a "kihagyhatatlan" programok közé sorolták egyebek mellett az esemény egyik díszvendége, Bjorn Andreas Bull-Hansen norvég író szombat esti író-olvasó találkozóját, a Koltai 80 - Filmeskönyvről csütörtökön Koltai Róberttel és Gaál Ildikóval rendezendő pódiumbeszélgetést, Vecsei H. Miklós Mondjad, Atikám! című, szombaton bemutatandó József Attila-műsorát, valamint a Transylvanian Bú Boys Jack Cole dalaiból című, vasárnapi koncertjét, amelyet Kovács András Ferenc költeményeiből állítottak össze. 

Az Iskola Alapítvány, az RMDSZ, az Erdélyi Magyar Írók Ligája (E-MIL) és az Erdélyi Magyar Könyves Céh által közösen szervezett 13. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét egésznapos programjainak a Bánffy-palota és udvara mellett a Vallásszabadság Háza, a János Zsigmond Unitárius Kollégium, Magyarország Főkonzulátusa és a Bulgakov Kávéház ad otthont. A vasárnap délutánig tartó négynapos rendezvény a kortárs magyar irodalom 70 neves erdélyi és magyarországi szerzőjét vonultatja fel, a Bánffy-palota emeleti termeiben 50 kiadó és könyvkereskedő állít ki, és mintegy 80 könyvbemutatóra, közönségtalálkozóra, kísérőrendezvényre várják az érdeklődőket.

A Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ) koncerttel, író-olvasó találkozókkal, könyvbemutatóval és irodalmi esttel is készül a 13. Kolozsvári Ünnepi Könyvhétre – közölte a PKÜ az MTI-vel. A közlemény szerint a háromnapos könyves eseményen az ügynökség programjainak háziasszonya Juhász Anna irodalmár lesz. Az első nap író-olvasó találkozójának vendége Halász Rita lesz, aki Mély levegő című regényét mutatja be, majd Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák egy rockos-bluesos Petőfi-koncerttel készülnek a közönségnek. A második napon Fábián Janka íróval lesz beszélgetés, szombaton pedig Száraz Miklós György íróval találkozhat személyesen a kolozsvári közönség. A marosvásárhelyi születésű, Kolozsváron élő író-dramaturg, Visky András idén a POKET Zsebkönyvek sorozatban megjelent, A test történetei című drámakötetét mutatja be a sorozat alapítója, Vecsei H. Miklós színművész közreműködésével.
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában