ERDON Helyi hírek

2008.10.28. 12:31

Víztisztitót avatott a miniszter

<p>Bihar megye - Villámlátogatást tett kedden délelőtt a nagyváradi szemtéttelepen Korodi Attila környezetvédelmi miniszter. Biró Rozália alpolgármester és Pásztai Zoltán igazgatóval felavatta a csurgalékvíz tisztító állomást. <A href="http://video.erdon.ro/video/31922/v--ztisztit--t-avatott-nagyv--radon-a-miniszter" target="_blank"><IMG class="ERDON_RTEimg" height="13" alt="" src="http://www.erdon.ro/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" /></A>&#160;<A href="http://video.erdon.ro/video/31929/p--sztai-zolt--n-nyilatkozata-1-r--sz" target="_blank"><IMG class="ERDON_RTEimg" height="13" alt="" src="http://www.erdon.ro/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" /></A>&#160;<A href="http://video.erdon.ro/video/31934/p--sztai-zolt--n-nyilatkozata-2-r--sz" target="_blank"><IMG class="ERDON_RTEimg" height="13" alt="" src="http://www.erdon.ro/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" /></A></p>

Bihar megyei látogatása során Korodi Attila környezetvédelmi miniszter kedden délelőtt látogatást tett a nagyváradi (biharpüspöki) szeméttelepen. Közlekedési „viszontagságok" miatt mintegy háromnegyed órát késett, viszont nem időzött sokáig. Biró Rozália alpolgármester és Pásztai Zoltán, az EcoBihor cég igazgatójának társaságában elvágta az avatószalagot a bejárattól nem messze épült csurgalékvíz tisztítón, majd nyilatkozott a sajtónak, és utazott is tovább. Nyilatkozatában emlékeztetett, hogy még államtitkár volt a minisztériumban, mikor elkezdődött a víztisztító kivitelezését célzó együttműködés a szeméttelepet üzemelettő céggel.

Tisztítják a csurgalékvizet

A tárcavezető példaértékűnek nevezte a befektetést, és annak jelentőségét méltatta Biró Rozália is, kiemelve a minisztérium, a cég és a helyhatóság jó együttműködését. Pásztai Zoltán igazgatótól megtudtuk, hogy 2005-ben ért véget a kezdeti, 2.5 millió eurós beruházás, ami magának a lerakónak és a kiegészítő létesítményeknek a létrehozását jelentette. Idén hasonló értékű beruházással ezt kibővítették, a lerakó felületének megduplázásával és a csurgalékvíz tisztító megépítésével. Utóbbi azt a vízet tisztítja, mely a szemétből a szigetelésnél gyűl össze, de a természetes körforgásba nem engedhető vissza, tisztítás után viszont alkalmas a talajvízbe engedésre.

További tervek

Egy EU-konform, legmagasabb szintű műszaki ellátottságú létesítményről van szó, jelentette ki az igazgató. Bejelentette, hogy 2009-2010–ben egy hulladékválogató csarnokot építenek, ami által csökkenne a lerakott hulladék mennyisége, nőne viszont a másodlagos visszanyert nyersanyagé. További tervük egy komposztáló, biogázkinyerő és egy építkezési törmeléket hasznosító állomás létrehozása. A lerakót 3.8 hektárral bővítenék 2010-ben, a 7.6 millió eurós befektetés 50%-át a környezetvédelmi alap fedezné. A felsoroltak összességükben egy életképes hulladékgazdálkodást tennének lehetővé az egész megyének, hiszen vidéken megszűnnek a lerakók, az átrakókból származó hulladék „végállomása" pedig ez a telep lenne.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!