ERDON Helyi hírek

2016.11.14. 11:01

Szociális és munkaügyekre fókuszálna

Hétfő reggel sajtótájékoztató helyszíne volt az RMDSZ ideiglenes székháza, melynek keretében Cseke Attila megyei elnök bemutatta a szenátorjelölt-lista II. helyén álló Derzsi Ákost.

Hétfő reggel sajtótájékoztató helyszíne volt az RMDSZ ideiglenes székháza, melynek keretében Cseke Attila megyei elnök bemutatta a szenátorjelölt-lista II. helyén álló Derzsi Ákost. Cseke Attila, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke szerint Derzsi Ákos az erdélyi magyar közösség egyik, de az is lehet, hogy a legjobb szociális- és munkaügyi szakembere. Azt mondta róla: a Tăriceanu-kormányban már bizonyított, szakmai tekintélyt vívott ki magának, majd a 2008-2012 közötti parlamenti ciklusban képviselőként szintén ezen a területen tevékenykedett. Ma a Caritas Catolica ügyvezető igazgatója, és a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség ajánlására került az RMDSZ szenátorjelölti listájának második helyére.

Derzsi Ákos hangsúlyozta, hogy a szociális és munkaügyekkel szeretne foglalkozni továbbiakban is megválasztása esetén, mostani funkciójában is erre összpontosít. Meglátásában a román állam jobban bele kellene avatkozzon a szociális jellegű támogatási rendszerbe, hiszen ez jelenleg inkább a civil szervezetekre van bízva. A Caritas is csupán 5-6 százaléknyi állami finanszírozásban részesül, a többi külföldi entitásoktól, illetve magánszemélyektől származik, és nem normális, hogy több mint ötven százalékban külföldiek kell segítsenek itteni idős, beteg rászorulókon. Arra is kitért: a fiatalok körében meghaladja a 30 százalékot a munkanélküliség, és ez alól a diplomások, a felsőfokú végzettségűek sem képeznek kivételt, sőt, és ez a társadalmi fejlődés szempontjából egyáltalán nem hasznos, a magyar közösségünkre nézve pedig kifejezetten káros. Ugyanakkor sajnos az is jellemző, hogy az egyetemet végzettek képzettségi szintjükön aluli munkát kell vállaljanak, például mérnökök dolgoznak taxisofőrként.

Rossz irányba

Cseke Attila hozzátette: azt tapasztalja, hogy Bukarestben nem tudják, mi a valós helyzet, és ez is az egyik oka lehet annak, hogy az elmúlt több mint 26 évben pozitív előrelépés nem sok történt állami szinten. A döntéshozók nincsenek tisztában azzal, hogyan élnek a hátrányos helyzetben levő társadalmi csoportok, vagy ha igen, akkor nem képesek megoldani a problémáikat.

Derzsi Ákos megítélésében ugyanakkor mintha rossz irányba mozdultak voltak a dolgok, úgy lett kialakítva a rendszer, hogy inkább a vegetálásra ösztönöz, és nem munkavégzésre. Az állam nem tekinti a sajátjának az időseket, megfeledkezik arról, hogy egykor ők építették az országot. Negatív példaként a monospetri idősek otthonát említette, mely uniós finanszírozással valósult meg, azonban hiába lenne a szolgáltatásaira igény, az önkormányzat önerőből, jelentős állami támogatás hiányában nem tudja fenntartani, ezért egyelőre nem működik.

Ciucur Losonczi Antonius

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!