ERDON Országos hírek

2008.11.06. 17:03

Függőben a vasúti sztrájk ügye

<p>Elvileg péntek reggel 7-től 13 óráig figyelmeztető sztrájkot tartanának a vasutasok, gyakorlatilag azonban csütörtök estére már teljesen határozatlanok voltak. Valószínűbbnek tűnik, hogy nem áll le a forgalom.</p>

„Fogalmunk sincs, hogy sztrájkolunk-e pénteken, vagy sem. Mi is nézzük a híradót, s majd onnan megtudjuk, hogy mit csináltunk” – ezt nyilatkozták kérdéseinkre csütörtökön a Román Vasutak (CFR) nagyváradi munkatársai. Több kollegánk többször is próbált információt kérni arról, hogy konkrétan mit döntöttek a munkabeszüntetésről, ám sem a szakszervezetek képviselői, sem a tájékoztatással megbízott vasúti alkalmazottak nem tudtak információt adni arról, hogy mi zajlik.

Mint ismeretes, a CFR áruszállítási részlegének szakszervezete kezdeményezte a figyelmeztető sztrájkot, s esetleges csatlakozási szándékát jelezte a forgalomirányítás is. Ez utóbbi okán országszerte 74 személyszállító szerelvény is leállt volna péntek reggel 7 és 13 óra között, amíg a figyelmeztető munkabeszüntetés tart. Tárgyalásba kezdtek azonban csütörtökön is a szakszervezetek a szakminiszterrel, sőt ez utóbbi perrel is megfenyegett őket sztrájk esetére. Így aztán délutánra már teljes volt a tanácstalanság a vasúti alkalmazottak között. Este azt a hírt kaptuk, hogy a CFR kolozsvári területi igazgatóságának hatáskörébe tartozó szakszervezetek úgy döntöttek, elhalasztják az akciót. E területi kirdendeltséghez tartozik Bihar, Kolozs, Szilágy, Beszterce-Naszód, Máramaros és Szatmár megye is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!