Brüsszel

3 órája

Hankó Balázs: meg kell szüntetni a magyar egyetemek kizárását az Erasmus és Horizont programokból

Meg kell szüntetni a magyar egyetemek kizárását az Erasmus és Horizont programokból, ez az év nem telhet el úgy, hogy ne találjunk megoldást - jelentette Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős miniszter csütörtökön Brüsszelben.

MW

EU-elnökség - Hankó Balázs sajtótájékoztatója Brüsszelben

Forrás: MTI

Fotó: Bodnár Boglárka

A miniszter Nicholas Schmit szociális és foglalkoztatásügyi, valamint Iliana Ivanova oktatási és kutatási uniós biztossal folytatott tárgyalásokat a belga fővárosban, a magyar egyetemek, diákok, kutatók e programokból történő kizárásának megszüntetése érdekében.

„Megoldást kell találni arra, hogy a kiváló magyar kutatók és a magyar egyetemisták, akik Brüsszel igaztalan ítélete miatt nem vehetnek részt a programokban, megkapják a nekik uniós állampolgárként járó támogatást"

 - hangsúlyozta.

Mint mondta, a magyar kormány elindította a Pannónia programot, amivel a mobilitást, a nemzetközi kapcsolatokat biztosítja az egyetemek számára, azonban e két programhoz adott források, valamint a további egyetemi és innovációs támogatások járnak Magyarországnak.

Hangsúlyozta, hogy a magyar kormány már tavaly novemberben törvényjavaslatot nyújtott be az Európai Bizottsághoz, hogy időben kezeljék a problémákat, azonban

 választ még nem kaptak a brüsszeli testülettől.

Hankó Balázs az uniós biztosokat meghívta Magyarországra, hogy ők maguk tegyenek fel kérdéseket a magyar egyetemi közösségnek. „Az a szabályozás, amelyet a magyar kormány elfogadott annak idején, a szenátusok többségének, 80 százalékának a támogatását élvezte. Elmondtam a biztosoknak hogy nem a magyar kormánnyal, hanem tulajdonképpen az autonóm szenátusokkal van Brüsszelnek vitája" - tette hozzá.

A miniszter csütörtökön az Európai Kutatási Térség innovációs és versenyképességi konferenciáján is részt vett, ahol felhívta a figyelmet arra, hogy „Európa bajban van." „Európa bajban van, mert versenyképességi hátrányban van. 1995-ben az Egyesült Államok versenyképességének 95 százalékát hozta. Most Európa 80 százalékon áll, az 50 legversenyképesebb technológiai vállalatból csupán négy van Európában" - mutatott rá.

Hankó Balázs szerint 

versenyképességi fordulatra van szükség.

 Példaként említette, hogy olyan kutatási kiválóságra van szükség, mint amelyet Krausz Ferenc végez kutatócsoportjával. Megjegyezte, hogy a Nobel-díjas fizikus kutatócsoportja a magyar egyetemi kapcsolódás miatt sem kaphat támogatást az uniós forrásokból.

A miniszter úgy véli, hogy a magyar modell jó megoldás a versenyképességi fordulatra. „2010-hez képest háromszoroztuk az innovációs ráfordításokat, az elmúlt öt évben megdupláztuk a doktori hallgatók számát, továbbá a vállalatoknál dolgozó kutató-fejlesztők számát" - emelte ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában