ERDON Országos hírek

2010.02.26. 12:57

Hét milliárd euróval nőtt tavaly a román államadósság

<p>Hét milliárd euróval nőtt tavaly a román államadósság, amely a román hazai össztermék (GDP) 29 százalékát tette ki 2009 végén.</p>

A Ziarul Financiar című román gazdasági-pénzügyi napilap pénteki száma szerint  az államadósság gyors növekedése a Nemzetközi Valutaalappal (IMF)kötött hitelmegállapodással, valamint a román államnak a helyi bankoktól felvett sorozatos hiteleivel magyarázható.
    A román államadósság 2009-ben elérte a 149 milliárd lejt (34,9 milliárd euró). 2008 végén a román államadósság a GDP-nek még csak a 21,7 százalékát tette ki.
    A Ziarul Financiar által közölt pénzügyminisztériumi statisztika szerint a román államadósság 2005 végétől megkétszereződött, hiszen négy évvel ezelőtt az államadósság 16,1 milliárd euró volt.
    A lap Melania Hancilát, a Volksbank Románia pénzintézet elemzőjét idézi, aki szerint az államadósság elviselhető szinten van, és egyelőre nem aggasztó méretű.  
    A román gazdaság tavaly 7,2 százalékkal zsugorodott  2008-hoz képest, miután a megelőző  esztendőben 7 százalékkal növekedett. Románia tavaly márciusban volt kénytelen csaknem 20 milliárd euró értékű nemzetközi többoldalú hitelmegállapodást kötnie az IMF-el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!