Értékelő

3 órája

Közel hatezer küldetésen vettek részt a Bihar megyei tűzoltók idén nyáron

Idén nyáron naponta több mint kétszáz Bihar megyei tűzoltó dolgozott a rendkívüli helyzetek megelőzésén, valamint a fellépő sürgősségi esetek elhárításán.

Forrás: ISU

ERDON-összeállítás

A Bihar Megyei Körösök Katasztrófavédelmi Felügyelőség munkatársai az idei nyári szezonban, június 1. és szeptember 15. között 5987 küldetésen vettek részt, átlagosan 56 beavatkozás jutott egy napra. Az akciók közül 1432 nem egészségügyi vészhelyzet volt (ebből 514 tűzeset, 325 közúti baleset), 4047 esetben a rohammentők segítségére volt szükség és 508 tájékoztató tevékenység zajlott. A legtöbb tűzeset a nyári időszakban lakatlan telkeken, legelőkön és tarlókon volt, itt a száraz növényzet gyúlt meg, hatvan esetben ingatlanok gyulladtak ki, 37 esetben pedig gépjárművek. A legtöbbször nyílt láng használata, hibás vagy improvizált elektromos szerkezet vagy tiltott helyen való dohányzás okozta a tüzeket. Az esetek 21 százaléka városi környezetben, míg 79 százaléka vidéken történt. Ezek során 14 személyt mentettek meg, hatan megsérültek, egy személy pedig életét vesztette. A megmentett javak becsült értéke 39.258.400 lej, és 7.390.000 lejre becsülik a megsemmisült javakét. A nyári hónapok során 129 meteorológiai, illetve hidrológiai figyelmeztetést adtak ki és 11 alkalommal küldtek RO-Alert üzenetet a lakosságnak.

A SMURD nyári hónapokban zajló 4047 beavatkozása közül a legtöbbet sürgősségi orvosi segélynyújtásként regisztrálták (1460), ebből 508 esetben közúti baleseteknél kellett orvosi ellátást biztosítsanak és 13 esetben műszaki mentésre került sor.
A személy- és vagyonmentés mellett a tűzvédelmi ellenőrzésekre is nagy hangsúlyt fektetett a tűzoltóság, főként a turisztikai egységeket, szálláshelyeket, éttermeket, szórakozóhelyeket ellenőrizték, de képzéseket és gyakorlatokat is szerveztek. A lezajlott 149 akcióban 83 turisztikai egységet, 53 éttermet, szórakozóhelyet, üzletet, 11 imaházat vagy templomot és két műemléképületet ellenőriztek. A tűzoltók 900 szabálytalanságot észleltek, ezek közül 164-et a helyszínen orvosoltak. Továbbá 605 figyelmeztetést és 134 bírságot szabtak ki összesen 460.000 lej értékben. A nyár folyamán 51 egységet azonosítottak, amelyek tűzvédelmi engedély nélkül működtek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!