Újraindulás

2020.05.09. 11:14

Szépségipar, szükségállapot után

A szépségiparban dolgozók számára is különösen nehéz volt az elmúlt időszak, azonban hamarosan visszatérhetnek munkahelyeikre, bizonyos óvintézkedések betartásával.

Törő Enikő

Néhány napja hozták meg a döntés, miszerint a szükségállapot lejárta után megnyithatnak a szépségszalonok. Bizonyos óvintézkedéseket azonban be kell tartani: ilyen például az, hogy kötelező lesz a maszk használata mind a vendég, mind az ott dolgozó számára, és úgy kell megoldani az ügyfelek fogadását, hogy azoknak ne kelljen várakozniuk.

Veres Anita nagyváradi műkörmös nyilatkozott lapunknak arról, hogy milyen nehézségekkel jár együtt a felkészülés az újranyitásra és, hogy május közepétől hogyan változik meg a munkája. Mint kifejtette, a vendégek számára elég kényelmetlen lesz, hogy nem érkezhetnek korábban, ugyanis ez is gyakori, illetve az is, hogy valaki gyermekével együtt érkezik a szalonba, ezentúl azonban ez nem lesz lehetséges. Részéről, mint körmös, kényelmetlen lesz az, hogy a vendégek kételkedhetnek abban, hogy minden megfelelően fertőtlenítve van-e, továbbá a foglalásokat úgy kell rendezzék, hogy egy kicsit se fedjék egymást, valamint számos felszerelést kell megvegyenek, biztosítsanak. A műkörmösök például plexifalat kell helyezzenek maguk és a kliens közé. Ez többek között azért kényelmetlen, mert a kisebb szalonokban sok helyzet elvesz, a por rászáll és megtapad rajta, akadályozza a munkát, és a kliens is az alatt kell átnyújtsa a kezét, gyakran hozzá is fognak érni, így az koszos, zselés lesz. Veres Anita úgy gondolja, hogy a plexifal felesleges, kesztyűt és maszkot ő eddig is hordott, így ez számára nem jelent gondot. Arról érdeklődve, hogy mennyi időpontot foglaltak május második felétől az ügyfelek, megtudtuk, hogy nincs oka panaszkodni: jelenleg akár napi több órát is azzal tölt, hogy a vendégekkel egyeztet, feljegyezze az időpontokat.

Az elmúlt időszak nehézségeiről Veres Anita elmondta, hogy egy igazi érzelmi hullámvasút volt, főleg azért, mert nem tudták, meddig tart ez az állapot. Bár minimális támogatást kapott az államtól, ez számottevően kisebb összeg volt, mint amennyit a szépségszalonban keresett. ,,Nagy lecke is volt ez az időszak. Többek között én sem tartozom az anyagi szempontból a legfelelősségteljesebbek közé, mert eddig tudtam, hogy minden nap van bevételem, nyugodt szívvel költekeztem. Azonban az utóbbi időszakban visszafogtuk magunkat, csak számlákra, élelmiszerekre, tisztítószerekre és üzemanyagra költöttük. Bár volt tartalékunk, de mivel nem tudtuk, meddig tart ez az időszak, megpróbáltuk lecsökkenteni a kiadásainkat, hogy halasztás nélkül tudjuk kifizetni az albérletet és a számlákat a férjemmel” – fejtette ki. Hozzátette, hogy sok szempontból megfontoltabb lett, például kenyeret is otthon süt, és szeretné, ha ez így is maradna. Kicsit fellélegzett, hogy újra dolgozhat, de igyekszik nem megfeledkezni arról, hogy tudatosabban vásároljon és költekezzen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában