Figyelem!

2022.01.20. 08:30

Veszélyben a révi vízesés

Mint portálunkon is olvashattak róla az év elején, leszakadt a Sebes-Körös szurdokvölgyében található révi vízesés melletti mésztufa. Megvan a veszélye annak, hogy további darabok fognak leválni a partról, ezért a turisták már nem közelíthetik meg a vízesést és az ottani kilátót.

Forrás: bihon.ro

Pap István

 

A vízeséstől 5–10 méterre két nagyobb és egy kisebb mésztufa-darab esett a vízbe az elmúlt év utolsó napján, jelentősen elcsúfítva a turistalátványosság környezetét. A prefektúra, a megyei tanács, a hegyimentők, a katasztrófavédelem, a Természetvédelmi Területek Országos Ügynökség, a Körösök Vízügyi Igazgatóság, a Bihar Megyei Környezetvédelmi Ügynökség és a megyei építésfelügyelet illetékesei kiszálltak a helyszínre, ahol a Révi Polgármesteri Hivatal képviselőivel együtt felmérték a helyzetet. Megállapították, hogy egy mintegy kilenc méter magas és 25 méter hosszú rész omlott be a hegyoldalakból lefolyó víz, a patakok és a Sebes-Körös vizének eróziós tevékenysége miatt. A bizottság jelentése szerint az erózió folytatódhat, vagyis újabb partdarabok omolhatnak le, ami tönkreteheti az ottani barlanghoz vezető útvonalat és magát a vízesést is. Mivel a vízesés feletti kilátó veszélyessé vált, ezért a bizottság elrendelte annak azonnali elbontását. Ezenkívül tilótáblákat kell elhelyezni, hogy az emberek ne közelítsék meg a vízesés közvetlen környékét. A bizottság felkérte a vízügyi igazgatóságot, hogy készítsen hidraulikai tanulmányt, a révi önkormányzatot pedig arra, hogy készítsen műszaki szakértői szakvéleményt az érintett terület biztonságának és stabilitásának a megállapítására.

 

„A nagy mennyiségű lehullott csapadék éjjel megfagy, nappal kiolvad, és ez állandóan feszíti a sziklatömböket, melyek egy idő után leválnak. Ez természetes folyamat, amibe az ember nem tud beleavatkozni, legfeljebb a következményeit kezelni” – magyarázta portálunknak Pásztor Sándor, a Körösök Vízügyi Igazgatóságának a vezetője, akitől megtudtuk azt is, hogy a folyóba került darabok eltorlaszolták a meder keresztmetszetének mintegy 25–30 százalékát. Hozzátette, hogy nagyobb vízállás idején elvégeznek a folyó felső folyásán egy hidraulikai felmérést, hogy megállapítsák, befolyásolja-e a partot az, hogy a beomlott sziklák körül turbulencia keletkezett a vízben. „Ha eltéríti a medret, ha erodálja a partot, vagy ha fennakadnak rajta a farönkök, uszadékok, akkor lehet, hogy a beomlott szikladarabok egy részét arrébb kell tolni, de tapasztalataim szerint nem lesz gond. A kisebb darabot az első nagyobb árhullám el fogja hordani” – fogalmazott az igazgató, hozzátéve, hogy valószínűleg nem lesz szükség a vízügyisek közbeavatkozására. Azt viszont ő is hangsúlyozta, hogy a polgármesteri hivatal el kell kerítse a veszélyes partszakaszt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában