Verseny

2023.10.18. 09:01

Mihai Eminescu kétnyelvű szavalóverseny Margittán

A Horváth János Társaság (HJT) október 14-én, idén is megrendezte a Mihai Eminescu kétnyelvű (román, magyar) szavalóversenyt a margittai Horváth János Elméleti Líceum és az Octavian Goga Főgimnázium diákjainak részvételével. Idén Érmihályfalváról is érkeztek magyar diákok Boros Emőke tanárnő vezetésével.

Hajas Anna

A Társaság tavaly rendezte meg először a kétnyelvű szavalóversenyt, mely kuriózumnak számított, mivel azelőtt nem volt erre példa. Nagy sikert arattak, ezért úgy döntöttek folytatják a közös szavalóversenyeket, sőt szeretnének hagyományt teremteni neki. Az ötletgazda és főszervező a Társaság elnöke Szőke Ferenc, a társszervezők pedig dr. Fügedy Anikó Erzsébet és Szatmári Annamária tanárnők a magyar iskolából, a román iskolából pedig Cozma Elisabeta igazgatóhelyettes és Dat Ioana tanárnő. A selejtezők után 48 diák került a döntőbe, melyet a művelődési házban rendeztek meg. Idén a román iskola diákjai voltak aktívabbak és kerültek be nagyobb számban a döntőbe. Szépszámú közönség gyűlt össze, mely bizonyítja, hogy igény van az ilyen típusú versenyekre, nemcsak a versenyzők, de a hallgatóság részéről is. 
Elsőként a főszervező köszöntötte kétnyelvű beszéddel a szavalókat, a felkészítő tanárokat, a szülőket és a közönséget. Köszönetet mondott a Helyi Tanácsnak az anyagi támogatásért, mely által jutalmazni tudták a résztvevő szavalókat. Marcel Emil Sas-Adăscăliții polgármester idén egyéb elfoglaltsága miatt nem tudott jelen lenni a megnyitón, de a versenyhez fűződő gondolatait felolvasta a Hivatal alkalmazottja, Zsembinszki Zoltán. Az üzenet hangsúlyozza, hogy fontos a mai rohanó világban is időt szakítani a kulturális eseményekre. Ezen események erősítik az együttélő népek kapcsolatait, melyek kultúrája szorosan összefonódik. Örömteli, hogy a mostani zord időkben is sikerül megtartani és folytatni a kulturális életet Margittán, hangzott el az üzenetben.

Demián Zsolt RMDSZ-es alpolgármester külföldi küldetését szakította meg, hogy jelen lehessen az eseményen. Beszédében kiemelte, hogy a HJT a margittai kulturális élet egyik alappillére. Rendezvényeik közösségépítők és üzenethordozók. Örömmel tapasztalja, mondta, hogy a Helyi Tanács által a kulturális életre szánt összegeket tartalmas és minőségi programok szervezésére fordítják. Mint a kulturális bizottság elnöke azért harcolt és harcol, hogy ezek a támogatások a lehető legmagasabb szintet érjék el. Büszke arra is, mondta, hogy a szervezők között köszöntheti volt tanítónőjét is. Zárszavában sikeres versenyzést kívánt a szavalóknak, a közönségnek jó szórakozást, a szervezőknek erőt a további munkához.
A bevezető beszédek után a versenyzők sorra elmondták verseiket, felváltva a magyar és román iskolából érkezők. A zsűrit a szervezők alkották és a színvonalas szereplés miatt úgy döntöttek, hogy senki ne menjen haza üres kézzel. A döntő minden versenyzője díjazott lett. Oklevelet és könyvvásárlási utalványt kaptak. Utóbbit könyvekre és tanszerekre válthatják a város könyvüzletében. A versenyzők szavalási kedvét mi sem bizonyította jobban, mint az, hogy ameddig a zsűri a sorrendet összeállította, többen engedélyt kértek még egy vers elmondására, amit a szervezők örömmel megadtak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában