Beszámoló

2024.01.22. 16:48

Kultúra-napi programkavalkád a PKE-n

Első alkalommal szervezett a magyar kultúra napja alkalmából félnapos programot a tavaly októberben megalakult Erdélyi Hagyományok Háza nagyváradi irodája január 20-án, szombaton délután és este a váradi Partiumi Keresztény Egyetemen.

P. Nagy Noémi

Dallos Levente, az Erdélyi Hagyományok Háza nagyváradi irodájának kulturális rendezvényszervezője elmondta, hogy a váradi munkapont októberi megnyitásával az Erdélyi Hagyományok Háza immár hat irodával működik az egész országban. A frissen megnyitott iroda október óta már több eseményt is szervezett, és a magyar kultúra napjára is több programpontos rendezvénnyel készültek. Délután 15 órától Ádám Gyula fotóművész ArcPoétika című képkiállítását nyitották meg. A megjelenteket egy népzenei felvezetőt követően Dallos Levente köszöntötte, majd bemutatta az alkotót: „Ádám Gyula Csíkkarcfalván született 1961. november 28-án. A Marosvásárhelyi Művészeti Szakközépiskola grafika szakán végzett 1981-ben. Főként néprajzi és dokumentarista fotókat készít, többnyire a moldvai és a gyimesi csángókról, de a székelyföldi és a szórvány magyarság embereiről is. Ádám Gyula munkája tabunak számított a rendszerváltásig, titokban dolgozott, de mai napig eltökélten, konokul járja a maga útját, teszi a dolgát, azt a munkát végezi, amit szeret. A művészt számos díjjal tüntették ki az elmúlt 20 évben, Magyar Érdemrend lovagkeresztjét adományozták neki, 2023-tól a Magyar Művészeti Akadémia fotó és film tagozatának munkatársa. Ádám Gyula szavaival élve nem kell kapcsolatot keresni a képek között, hiszen mindeniknek megvan a saját maga története. Nem elkapott pillanatok vagy rögtönzött hangulatfotók – a képen szereplő emberek történeteinek megörökítése 20–30 éves barátság eredményének gyümölcse. Így fotói valóságosak, élnek, éreznek és egy kicsit visszapörgetik, megállítják az időt.” A kiállítás egyébként február 10-ig tekinthető meg a PKE díszterme előtti aulában.

 

A rendezvény második programpontja a FolkAktív népművészeti vetélkedő volt, amelynek házigazdái a székelyudvarhelyi Kinda Botond és András Lóránd voltak. A vetélkedőről András Lóránd elmondta, hogy a FolkAktív Erdély első táncházas kvízvetélkedője, amely egyaránt tartalmaz kvízkérdéseket és az Activity-ben megszokott feladatokat, mint a mutogatás, körülírás stb. A játék ötlete 2018-ban merült fel egy hattagú székelyudvarhelyi baráti társaságban, és 2019-ben már sikerült is megvalósítani a Székelyföldi Szabadtéri Táncház keretében. Azóta igyekeznek olyan helyszínekre eljutni, ahol van aktív táncházas közösség, akik a néprajz, folklór iránt érdeklődnek. Az elmúlt évben az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány támogatásával és finanszírozásával sikerült több mint tíz helyszínre eljutni Erdély-szerte. Az idei tervek között pedig egy kvízbajnokság megszervezése is szerepel. „Örömünkre szolgál, hogy minden helyszínen kortól függetlenül jelentkeznek résztvevők. Van egy alap kérdéscsomag, de minden alkalommal az adott helyszínhez igazítjuk a vetélkedőt, próbálunk valamilyen helyi aspektust belevinni a játékba, hogy a résztvevők még jobban magukénak érezzék azt” – tette hozzá András Lóránd. A körülbelül kétórás, összesen öt fordulóból álló váradi vetélkedő során négy csapat mérte össze tudását és ügyességét. A résztvevők kvízkérdésekre kellett válaszoljanak, ügyességi próbákat, valamint az Activity játékban megszokott feladatokat kellett teljesítsenek.

 

Az est a Szatmár megyei Popa Zsolt divattervező népviselet-bemutatójával folytatódott, majd 19 órától a Soroglya és a Járom zenekar közös koncertjére került sor. A Kulturális és Innovációs Minisztérium által támogatott programot élőzenés táncház zárta.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában