Interjú

2024.05.31. 06:12

Adrian Madar: A mi Nagyváradunk 2024–2028, a nagyváradi közösség iránti kötelezettségvállalás

Adrian Madar, a PSD nagyváradi polgármesterjelöltje a szerkesztőségünknek adott interjúban beszélt a következő négy évre vonatkozó politikai programjáról.

Ramona Pașcu

– Miben különbözik az ön választási ajánlata a nagyváradi polgárok számára a többi jelöltétől?

– Véleményem szerint a város fejlesztési projektjeinek mindenekelőtt a nagyváradi lakosok és a Nagyváradon dolgozók igényeit kell tükrözniük, és a polgármesternek kell biztosítania a polgárok számára a nagyobb kényelmet, a megfizethető közszolgáltatásokat és a perspektívát saját maguk és a jövő nemzedékek számára.

A közigazgatási feladatok középpontjában az embereknek és a közösségnek kell állnia. Ez egy közigazgatási eszmény, de szükségszerűség, mert a nagyváradi városházával való viszonyban a polgárok egy olyan hatalom megnyilvánulásait látják, amely elfelejtette, hogy kinek a javára igazgat: visszaélések, kisajátítások, az emberekkel való konzultáció hiánya, a döntések átláthatóságának hiánya, képmutatás, arrogancia, sőt korrupció. Bármennyire is igyekszik ez a kormányzat, a közösség figyelmen kívül hagyása vezetett ahhoz az elégedetlenséghez, amelyet Nagyváradon érzünk. Ezért, mielőtt a projektekről beszélnénk, a csapatom és én ünnepélyesen kötelezettséget vállaltunk a közösség iránt, amelyet szükségesnek tartunk, mivel ez lesz a nagyváradi közösség szolgálatában álló jövőbeli igazgatásunk alapja. Nagyváradnak teljes átláthatóságra van szüksége a közigazgatásban és nyilvános konzultációra a közösség tagjaival, ami manapság nem történik meg.

 

– A mi Nagyváradunk 2024–2028 intézkedési tervben ön a nagyváradi polgárok életszínvonalának emeléséről beszél. Konkrétan hogyan fogja ezt elérni?

– Először is, a városházának alárendelt vállalatok indokolatlanul magas díjszabásaival kapcsolatban fogok beavatkozni. Ez az emberek túlszámlázásának egy formája, amit sok nagyváradi polgár erősen megérez. Érdekes módon ezekben a cégekben az alkalmazottak fizetése alacsony maradt, miközben a nyereség nőtt! Meg fogom fékezni ezeknek a cégeknek a jövedelmét, miután mandátumom első napjaiban feltártam a túlbecsült költségeket.

Úgy vélem, hogy a közszolgáltatásokba történő beruházásoknak a városi bérekhez viszonyított méltányos szintre kell csökkenteniük a tarifákat. Mondok néhány konkrét példát: a tömbházak termikus rehabilitációjába történő nagyobb beruházás azt jelenti, hogy a nagyváradi polgárok kevesebb pénzt költenek karbantartásra. Egy másik példa az európai pénzből megvalósuló épülethálózatok kiépítése minden lakónegyedben, amit a liberális kormányzat elmulasztott.

Ingyenes helyi közlekedés pénteken, szombaton és vasárnap. A hatékony és korszerű helyi közlekedés kevesebb autóhasználatot, környezetszennyezést és egészségmegőrzésre fordított pénzt jelent.

A parkolási rendszer reformja az adófizetők számára, bizonyos könnyítések biztosítása érdekében. Minden nagyváradi lakóhely számára otthoni parkolóhely biztosítása, a rövid ideig tartó ingyenes parkolás megkönnyítése bizonyos feltételek mellett, valamint azok jutalmazása, akik nem használják az otthoni parkolóhelyet, olyan ötletek, amelyek könnyítik a nagyváradi lakosok költségvetését.

Végül, de nem utolsósorban a helyi vállalkozások ösztönzése olyan intézkedésekkel, mint például piacok létrehozása minden városrészben, vagy egy ipari park létesítése kizárólag a helyi vállalkozások számára.

 

– Számos olyan téma van, amely nagy érdeklődésre tart számot a nagyváradi polgárok részéről, mint például: állandó piacok, a közszolgáltatások minősége és a diákok biztonsága. Milyen mértékben szerepelnek ezek a PSD programjában?

– Mindenki ismeri a PSD kezdeményezését, hogy minden városrészben legyen mozgópiac, amelyet később a PNL sajátított ki. Mi tovább gondolkodunk, és agrár-élelmiszerpiacok létrehozását javasoljuk Nagyvárad valamennyi városnegyedében.

Az európai mobilitási alapokat el lehet költeni vagy be lehet fektetni. Javaslataim célja a kerékpárutak bővítése, az OTL-flotta megújítása elektromos buszokkal és villamosokkal, amelyek biztosítják a fenntartható közlekedést, és amelyek célja az utasok kényelmének és biztonságának növelése, majd az ingyenes tömegközlekedésre való áttérés. Birta úr nem feltétlenül szükséges átjárók létesítését javasolja és a központ Olaszországból hozott porfírkővel való burkolását.

A diákok közlekedésbiztonsága prioritást élvez a nagyváradi PSD napirendjében, ezért bevezettük az iskolabusz fogalmát az akciótervbe. A szülőket és nagyszülőket azzal segítjük, hogy speciális, a tanulók szállítására szolgáló útvonalak bevezetését javasoljuk. A kisbuszok és az iskolabuszok segítenek majd összeköttetést teremteni a lakóhelyek környéke és a közeli oktatási intézmények között.

 

– Mit üzen azoknak, akik azt mondják, hogy „mindennek ellenére a PNL-kormányzat jó munkát végzett”?

– Az elmúlt négy évben Nagyvárad az európai alapokból származó befektetések délibábja által némileg mesterségesen támogatva fejlődött. A mi programunk a nagyváradi polgárok igényeit helyezi előtérbe, és mindegyikre pontosan reagál. Ez a város sokkal több, mint egy hétvégi turistacélpont vagy a közösségi médiahálózatok bevételi forrása. Nagyvárad a miénk, mindannyiunké, akik itt dolgozunk, élünk és fenntartható jövőt akarunk. Nagyvárad a nagyváradiaké, és Adrian Madar polgármester napirendje átláthatóan és a polgárok javára fog épülni.

 

– Sok nagyváradi számára az önök kampánya inkább békés, mint agresszív. Ennek a megközelítésnek az oka a PNL-vel folytatott politikai tárgyalás?

– A PSD és a PNL között nincs helyi politikai tárgyalás. Ebben az időszakban én arra összpontosítok, hogy ismertessem az emberekkel az ajánlatunkat. Még Birta úrnak is meghívást küldtem, hogy civilizált beszélgetés keretében vitassuk meg ezeket a projekteket. Eddig nem reagált erre a javaslatra. Úgy vélem, hogy a Bihar megyei PNL igazi arcát a leendő északi metropolisz-körgyűrű építése által érintett nagyváradi polgárokkal való viszonya mutatja meg a legjobban. Az emberek félrevezetése, a konzultáció hiánya, az átláthatóság színlelése, a nem az igényeknek megfelelően tervezett projektek. Más szóval, pontosan ez az, amit A mi Nagyváradunk 2024–2028 projekt korrigálni kíván.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában