Tervek

2024.05.31. 06:00

Florin Birta polgármester: Folytatjuk a beruházásokat a váradiak érdekében

Az elmúlt négy évben a nagyváradi városháza olyan projekteket valósított meg, amelyek hozzájárulnak a váradi életminőség javításához – állítja Florin Birta (PNL) polgármester, aki új polgármesteri ciklusra pályázik. Birta arra kéri választóit, hogy szavazzanak a PNL helyi tanácsosokból álló csapatára, hogy támogassák a város projektjeit, és röviden összefoglalja polgármesterként elért eredményeit.

Florin Birta (PNL), Nagyvárad polgármestere egy újabb mandátumért indul

Ramona Pașcu

„Városi mobilitási folyosót hoztunk létre az új városközpont–Nufărul sugárút–Cantemir tengelyen. Sikerült jelentős magánberuházásokat vonzani Nagyváradra, ezzel támogatva a városunkban a nettó átlagbér folyamatos növekedését, amely ma eléri a havi 838 eurót. Befektettünk az oktatási, az egészségügyi rendszerbe és a város zöld tüdejének kialakításába, új parkokat hoztunk létre, és új sétálóutcákat alakítottunk ki a városban. Ezt továbbra is folytatni fogjuk, egyre növekvő mértékben. Sikerült üzembe helyeznünk a Nagyvárad–Észak-erdélyi autópálya gyorsforgalmi utat, de a tömegközlekedésbe is beruháztunk, villamosokkal, buszokkal és egy új villamosvonallal. A Nagyváradi Polgármesteri Hivatal és a Bihar Megyei Tanács közötti partnerség meghozza gyümölcsét, és olyan projektekben valósul meg, mint a váradszentmártoni és biharszentandrási körgyűrű – használatban, a fugyivásárhelyi és nagyürögdi körgyűrű – a kivitelezés előrehaladott állapotában, illetve a déli metropolisz-körgyűrű és a bihari körgyűrű, amelyek építés alatt állnak. A nagyváradi repülőtér ma már a legmagasabb színvonalon működik, a nemzetközi menetrend szerinti járatok június 3-án, hétfőn indulnak. Folytattuk az utcák korszerűsítését és új parkolóhelyek létrehozását a városnegyedekben és a központi övezetben egyaránt.”

 

Főbb célkitűzések: oktatás és egészségügy

Florin Birta felsorolja a következő mandátum fő célkitűzéseit, amennyiben ismét polgármesterré választják: „211 millió eurót fogunk befektetni az iskolai infrastruktúrába. Már 27 középiskola, iskola, óvoda és bölcsőde részesült európai finanszírozásban, és további 10 iskola felújítására van benyújtva kérelem európai finanszírozásra.

Van egy projektünk, amelynek keretében az összes nagyváradi osztálytermet bútorokkal és informatikai eszközökkel szereljük fel, a két új nagyváradi bölcsőde pedig 150 új férőhelyet biztosít a Nufărulban és az Aluminei utcában. A Nufărul negyedben – a Tompa Mihály utcában – új iskolát építünk, a Bihar Megyei Tanáccsal partnerségben pedig a Ceyrat utcában létrehozzuk a duális oktatási központot”.

Az egészségügyi rendszerrel kapcsolatban Birta kiemeli a megyei kórházban folyamatban lévő beruházásokat: az új integrált poliklinikát és az emeletes parkolóházat. Idén megkezdődik a Vlădeasa utcai új kórház építése, és a szülészeti kórházat is felújítják.

Florin Birta biztosít arról, hogy a városháza továbbra is vonzza a magánberuházásokat és támogatja a vállalkozói szellemet. „Megvan az intelligens szakosodás érdekében létrehozandó két ipari park projektje, a Szentandrási út és Őssi nyugati részén. Továbbra is előnyöket kínálunk mindazoknak, akik munkahelyeket teremtenek Nagyváradon, és továbbfejlesztjük a kreatív cégek számára létrehozott üzleti inkubátorházat” – teszi hozzá.

 

Zöld Nagyvárad, gyalogos közlekedés

Florin Birta felsorolja a korszerűsítendő parkokat: Petőfi park – már felújítás alatt, December 1. park, Brătianu park, Libertății park és a Körös partja, a December 22. park és a Bălcescu park. „A Királyfia bástya rehabilitációjával párhuzamosan folytatjuk a várárok elrendezését a Griviței utca felé. Egy másik különleges projekt, ami nagyon fontos számomra: a városi erdő fejlesztése a Körös bal partján, a város nyugati részén. Folytatjuk a parkok kialakítását a város különböző kerületeiben.”

A gyalogos terek is bővülnek, miután az elmúlt négy évben befejeződött a Ferdinánd király tér, az Aurel Lazăr utca, a Libertății utca és a környékbeli terek sétálóutcává alakítása, és az Independenței téren is befejezés előtt állnak a munkálatok.

Jövőbeni sétálóutcák: Kápolna tér (ma Rahovei), Dunărea tér és a Főutca (sétálóutca) rehabilitációja. „Egy új gyalogos hidat is építünk, mely a Nymphaea aquapark környékéről a nagyváradi várhoz vezet” – mondja Birta polgármester (PNL).

 

Felújított városrészek, zöldövezetek és LED-égők

„A Nufărul negyed átalakítása a városrehabilitációs projekt révén nagy előrelépés lesz városunk életminősége szempontjából. Egy olyan, a maga nemében premier projektről beszélünk, amelynek célja a terek optimalizálása, hogy mind azok, akik autóval közlekednek és parkolóhelyet keresnek, mind azok, akik szeretik a zöldterületeket, a pihenőhelyeket és természetesen a legmagasabb színvonalú játszótereket, részesüljenek belőle. Nem feledkezünk meg a következő időszakra kitűzött célunkról sem: 200 felújított tömbház városszerte – erre többféle programhoz és finanszírozáshoz szeretnénk hozzáférni”, hangsúlyozza Florin Birta, aki arról is beszél, hogy továbbra is be kell fektetni a forgalom gördülékenységébe és a minőségi tömegközlekedésbe, részben a Bihar Megyei Tanáccsal partnerségben, valamint a tömegközlekedésbe.

Az elkövetkező években Nagyvárad a LED-es közvilágításra fog összpontosítani, mondja a polgármester, rámutatva, hogy 10.000 lámpatestet fognak felszerelni a központi területen és a városnegyedekben. Folytatódik a gyalogátkelőhelyek LED-es megvilágításának programja is, és egy uniós finanszírozású projekt keretében minden kereszteződésben intelligens közlekedési lámpákat helyeznek ki.

 

Turizmus, ifjúság és sport

„A Nagyvárad márka folyamatosan fejlődik, és továbbra is változatossá tesszük városunk kínálatát új fesztiválokkal és rendezvényekkel, minden korosztály és ízlés számára. Itt van két mérföldkőnek számító projekt nemcsak Nagyvárad, hanem az egész nyugati országrész számára is: a Nufărul Városi Kert és az Őssi Termálkert. Megépítjük a város új, 17.000 férőhelyes stadionját is”, mutat rá Florin Birta polgármester.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában