Bemutató

2024.05.29. 12:54

Szülőfalujában is bemutatták a Tempfli Józsefről szóló könyvet

Csanáloson, a helyi kultúrházban mutatták be május 26-án Fodor József általános helynök A sokadik újjáépítő című könyvét.

Voiticsek Ilona

A nagyszámú érdeklődő jelenléte nem volt véletlen, hiszen a falu jeles szülöttjéről szól a könyv: Tempfli József néhai váradi megyés püspök rokonai, ismerősei, tisztelői jöttek el.

Az eseményre való ráhangolódás érdekében Tempfli Péter trombitaszólóját és Sík Sándor Ketten a Mesterrel című versét hallhatták a résztvevők, szintén az ő előadásában. A helyi esperes-plébános, Tzier Ernő és Schupler Tibor polgármester köszöntötték a jelenlévőket, és mondtak köszönetet a szerzőnek, amiért hiteles emléket állított az egykori főpásztornak. Elhangzott, hogy hitelesebb munkát más nem írhatott volna, mint a vikárius, hiszen több mint ötvenéves ismeretség – amiből tizenkilenc évi együtt munkálkodás – fűzte a néhai püspökhöz.

Fodor József elöljáróban ismertette a könyv felépítését, főbb fejezeteit és megírásának folyamatát. A címről szólva elmondta: „A sokadik újjáépítő lett a könyv címe, mert az ezeréves történelme során a nagyváradi püspökségnek sokszor volt olyan periódusa, amikor a megsemmisülés szélén állt.” A továbbiakban Pék Sándor székesegyházi esperes-plébános, mint moderátor, a főpásztor csanálosi kötődésére, valamint lelkületének, személyiségének bemutatására kérte a szerzőt. A kötetből és a néhai püspök körleveleiből vett idézetekkel vezette fel kérdéseit. A könyvbemutató zárásaként – tekintettel arra, hogy éppen nyolc évvel ezelőtt hunyt el Tempfli József megyés püspök – a jelenlévők együtt imádkoztak lelki üdvéért. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában