Koncert

2024.06.27. 14:59

A Nebel együttes a Szent László Napokon

Keresztény énekekkel lépett közönség elé szerda délután a Biharpüspöki Református Egyházközség Nebel zenekara a Szent László Napok keretében a nagyváradi várban.

Forrás: Szent László Napok

János Piroska

A mintegy két évvel ezelőtt alakult együttes neve kettős jelentéssel bír: egyrészt héber eredetű szóként tízhúrú hárfát takar, másrészt betűszóként a „Ne Búslakodj Ember Lelke” üzenet áll mögötte. Utóbbi bátorítást a zenekar lelkes előadásával adta át a vár M épületében összegyűlt közönség számára. A koncert programfelelőse a Slash Light Kulturális-Művészeti Egyesület volt, így a közönséget Mészáros Varga Erzsébet egyesületi elnök köszöntötte, felhívva a figyelmet a lelki táplálékot nyújtó énekek fontosságára, majd Szigeti Ferenc lelkipásztornak adta át a szót. „Nekünk, mint keresztény dalokat előadó zenei csapatnak, az a feladatunk, hogy arra irányítsuk mindannyiunk figyelmét: mindig is tőlünk függött és függ, hogy kire nézünk és kiben látjuk a háborúskodás, illetve a békességes élethelyzet megélését. (…) Próbáltunk úgy összeállítani egy énekcsokrot, hogy benne meglássuk azt az embert, aki igenis tudatában van annak, hogy sokszor sötétségben van, de a fényre törekedhet, és ehhez minden lehetőségünk meg van adva” – fogalmazott a lelkipásztor. Az estébe nyúló koncerten 12 ének hangzott el, melyeket egy-egy igevers kötött össze, illetve a lelkipásztor rövid áhítatot tartott Sámuel 1. könyvének 16:14–23. versei alapján, amelyben a gonosz szellem által gyötört Saulról és a hárfát pengető Dávidról olvashatunk. A lelkipásztor rámutatott: amíg az ember az Úrnak lelkét keresi és annak akarata szerint cselekszik, addig a dolgok rendjén vannak; Saul eltelt önmagával és nem törődött az Úrral, Dávid azonban hárfajátékával képes meggyógyítani a királyt.
„Nem rémít el, ha zúg a vad vihar” – énekelték az egyik dal refrénjében, miközben a vár védelmet nyújtó falain kívül valóban vihar tombolt, amire a koncertet pár pillanatig megzavaró RoAlert-rendszeren keresztül is figyelmeztettek. A kedvezőtlen időjárás miatt a mintegy másfél órás eseményt követően a közönség még a helyszínen maradt, így lehetőség volt az egyik ének közös eléneklésére is.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában