Tárlat

2024.06.30. 11:31

Wittner Mária-emlékkiállítás nyílt Nagyváradon

A magyarországi Miniszterelnökség és a BGA Zrt. támogatásával megvalósult tárlat a Készültem az útra elnevezést kapta, mely Wittner Mária Az utolsó üzenet című versének egyik sora. A vándorkiállítás gondolata azzal a szándékkal született meg, hogy a legendás szabadságharcos szellemi hagyatékát, örökbecsű intelmeit a jövő nemzedékek számára is továbbadják, a Kárpát-medence különböző helyszíneire is eljuttatva 1956 üzenetét.

A szerző felvételei

Ciucur Losonczi Antonius

A nyitóünnepséget szombat délelőtt tartották a Szent László Napok keretében, a vár F épületében, ahol vasárnap estig látható a kiállítás, majd két héten keresztül a Partiumi Keresztény Egyetem aulájában lehet megtekinteni.

Az érdeklődőket Nagy József Barna, a Magyar Polgári Egyesület elnöke köszöntötte. Felidézte, hogy Tőkés László volt püspök meghívására, akivel jó barátságot ápolt, Wittner Mária többször és szívesen járt Nagyváradon. Az egyik alkalommal egy általa készített zászlót is adományozott. Mindig kedves és közvetlen volt mindenkivel, maradandó élménnyel szolgáltak a látogatásai.

 

Hetzmann Róbert, a Patrióták Kulturális Egyesület elnöke megtisztelőnek nevezte, hogy a vándorkiállítás első határon túli helyszíne a magyar történelemben jelentős szerepet játszó nagyváradi vár lehet. A tízállomásos körútnak ez a kilencedik megállója, az első Pesten volt, majd következett Dunakeszi, ahol Wittner Mária élt, magyarázta. Azt is kiemelte Hetzmann Róbert, hogy a legendás szabadságharcos sok előadást tartott, szívesen osztotta meg tapasztalatait, gondolatait másokkal, főleg a fiatalokkal, s ezáltal hozzájárult ahhoz, hogy 1956 vívmányai, céljai közismertekké váljanak. Megjegyezte: azt szeretnék, hogy átvitt értelemben a vándorkiállítás sose érjen véget, illetve a végtelenbe tartson, hiszen Wittner Mária is mindig a jó ügyek mellé állt – azért, mert ahogy sokszor hangoztatta, „a zászlót hittel vinni kell” –, illetve az is fontos, hogy az emléke, öröksége ne merüljön feledésbe.

Németh Szilárd országgyűlési képviselő, a Fidesz alelnöke úgy fogalmazott: „Marika néni” már két éve nincs köztünk, „de nem tudjuk és nem is akarjuk őt elengedni”. Ő ugyanis „egy erkölcsi origó”, „erőforrása a nemzetünknek”, a szellemi útmutatásaira pedig napjainkban különösen nagy szükség van, hiszen ha Brüsszelre tekintünk, azt látjuk, hogy „elárvult Európa és a konzervatív gondolat”. Ismét „a hazugság tarol”, de Wittner Mária életműve azt üzeni számunkra, hogy nem szabad meghátrálni vagy visszakozni, és engedni a Gonosz kísértésének.

 

Wittner Mária emberi nagyságát méltatva az anyaországi politikus arra hívta fel a figyelmet, hogy megkapta a legmagasabb állami kitüntetést, és a parlamenti keresetét a szegényeknek ajánlotta fel. Amúgy Orbán Viktor személye miatt vállalta azt, hogy beül a Fidesz-KDNP frakciójába. Halálos ágyán pedig azt kérte: ne a nemzeti sírkertbe vagy a 301-es parcellába temessék el, hanem a fia mellé, Dunakesziben. Felszólalása végén Németh Szilárd köszöntötte Tőkés Lászlót és Dudás Zoltán diakónust, valamint külön „régi kedves barátomat", Nagyszalonta jelenlévő RMDSZ-es polgármesterét, Török Lászlót, gratulálva az erdélyi magyaroknak a helyhatósági és az európai parlamenti választásokon elért szép sikerekért.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában