Jutalomkirándulás

2024.07.01. 13:31

Egy nap Lédával Berettyóújfaluban

Laczikó Éva, X. A osztály, Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum

Még a magyar kultúra ünnepe alkalmából az RMDSZ nagyváradi szervezete által meghirdetett, Egy perc Lédával című pályázaton nyerte el Berettyóújfalu önkormányzatának különdíját – egy jutalomkirándulást – két váradi iskola, a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum és a művészeti líceum csapata. A vetélkedő célja a 90 éve elhunyt Diósy Ödönné Brüll Adélra, azaz Lédára való méltó megemlékezés volt, a diákok egyperces kisfilmeket forgattak Ady Endre múzsájáról.
Munkájuk jutalmát nemrég egy igazán érdekes, tanulságos és szórakoztató kirándulás formájában „vehette át” a 32 résztvevő diák és négy kísérő pedagógus, amely Kállai Irén, a Berettyó Kulturális Központ vezetője és Kecse Gabriella magyar szakos tanfelügyelő szervezőmunkájának köszönhetően valósult meg.
A nap a Makk Kálmán Moziban vette kezdetét, ahol személyesen Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere köszöntötte a gyerekeket a csak számukra fenntartott teremben. Az okosan összeállított program első mozzanataként a diákok a Lefkovicsék gyászolnak című kicsit szomorú, kicsit vidám, de nagyon szép és megható magyar filmet nézték meg, mely többek közt a gyászoláshoz kapcsolódó zsidó szokásokat, egy apa és fia múltból fakadó konfliktusát és a megbocsátás erejét mutatja be.
És mivel a Lefkovicsék gyászolnak a zsidó kultúrához kapcsolódó szokásokról és hagyományokról is szól, a következő megálló a Zsinagóga Kultúrtér volt. Az épület 1903-től 1956-ig ortodox zsinagógaként működött, ezután évtizedekig vasboltraktárként használták, majd 2021-ben úgy döntöttek, felújítják és kulturális térre alakítják, ahol ugyanakkor megemlékeznek Berettyóújfalu egykori zsidó közösségéről. A látogatás során a zsidó történelemről és hagyományokról is meséltek a diákoknak, bemutatták az épület történetét, meséltek a legnagyobb zsidó túlélőkről, a zsinagóga alapítójáról, az öltözködési szokásaikról és a szabályaikról.
A harmadik megálló a nap során a Bihari Múzeum volt. A diákok kíváncsian léptek be a múzeumba, ahol a barátságos és érdekfeszítő tárlatvezetésnek köszönhetően betekintést nyerhettek a középkori magyarok mindennapi életébe, Berettyóújfalu és Nagyvárad létrejöttébe is, megcsodálhatták az egyes termekben a középkori házakat, agyagedényeket, illetve bepillantást nyerhettek az átlagos magyar parasztember életébe a születéstől a házasságon keresztül egészen a halálig.
A napot a Bihar Termálliget Strandfürdőben zárták a kirándulók, ahol megebédeltek, kipihenték a programokat, és nagyon jól szórakoztak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában