Bibliahét

2024.07.25. 14:05

Farkas Zsolt: A bibliahéttel a többi programunkat is népszerűsíteni tudjuk

A nagyvárad-őssi református gyülekezetben is ezen a héten tartják a vakációs bibliahetet. Bár Őssi nem számít annak, a szórványlelkészi tapasztalatokkal is rendelkező Farkas Zsolt lelkipásztorral arról is beszélgetünk, hogy vidéken hogyan zajlanak az ilyen alkalmak, és miért különösen hasznosak.

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Ciucur Losonczi Antonius

A Királyhágómelléki Református Egyházkerület Nyári Gyerekmissziós Programjának útmutatásai alapján zajlik a vakációs bibliahét a váradőssi gyülekezetben is. Farkas Zsolt lelkipásztor lapunknak elmondta, hogy általában 15–20 gyermek szokott részt venni a foglalkozásokon. A nőszövetség tagjai jönnek előkészíteni az uzsonnát, a teát, meg ami szükséges, illetve segítenek még Nagy Judit Noémi kántor, a lelkész felesége, Farkas Annamária és a fiuk, Márk, valamint a konfirmandusok is, utóbbiak arcfestéssel. 

A napot „lelki tornával” kezdik, imádságokkal, amit valódi torna követ, illetve néhány „megmozgatós” ének a szabadban, hogy amikor az imaterembe bemennek, egy kicsit már legyenek lefárasztva a gyermekek. Bent elhangzik egy történet, énekelnek is, majd ismét kimennek a szabadba, ahol kézműves tevékenység zajlik. Elfogyasztják a szendvicseket, a szabad program után pedig az utolsó 10–15 percben úgymond „lekerekítik a napot”. 
Farkas Zsolt szerint azért hasznosak az ilyen bibliahetek, mert ha gyülekezeti szempontból nézzük, akkor több olyan gyermek, illetve szülő is megjelenik ezeken az alkalmakon, akikkel egyébként nem, vagy csak ritkán szoktak találkozni. Ugyanakkor ezek az alkalmak arra is jók, hogy egy kicsit „reklámozzák” a vasárnapi iskolát, melynek keretében, az istentiszteletek ideje alatt, az imateremben külön foglalkoznak a gyerekekkel. Fontos, hogy ily módon is értesüljenek a vasárnapi iskoláról, mert különben nagyon nehezen jut el a hír az érintettekhez. „Annyi információval szembesülünk manapság, s annyi mindennel foglalkoznak az emberek, hogy ami valóban fontos, talán elkerüli a figyelmünket. Tegnap is jöttek olyanok, akik mondták, hogy csak aznap látták a Facebookon, hogy van bibliahét Váradőssiben, holott már egy hete hirdetjük” – mesélte a tiszteletes. „A bibliahéttel tehát népszerűsíteni tudjuk a többi programunkat is, sőt, lelkészként kijelenthetem, egyértelmű célunk az, hogy meg tudjunk szólítani másokat is, közelebb hozva őket az egyházhoz” – fogalmazott a lelkipásztor. 

Azt megelőzően, hogy a váradőssi gyülekezet élére került volna tavaly áprilisban, Farkas Zsolt szórványlelkészként szolgált Köröstarjánban és környékén, ezért az ottani évek tapasztalata alapján arról is beszélt, hogy a vakációs bibliaheteken részt vevő gyermekek egy kicsit otthonosabban érezték magukat a templomban. Különben éppen ezért zajlanak a tevékenységek a kertben, illetve az imateremben, hogy a jelenlevők „a templom árnyékában legyenek”. Hangsúlyozta: természetesen egy-két hét vagy hónap elteltével még korai következtetéseket levonni. „Úgy vettem észre a szórványban, hogy kellett ahhoz néhány év, hogy a munkánk be tudjon érni” – magyarázta a lelkész. Megjegyezte: a szórványban inkább járnak bibliahetekre a gyerekek. „Ez érthető is, hiszen a nyári vakáció idejére sok szülő elviszi a gyermekét a vidéki nagyszülőkhöz, rokonokhoz. A falvakon ilyenkor népesebb gyermeksereggel zajlanak a bibliahetek. Köröstarjánban és a környező településeken annak idején 60–70 gyermekkel kezdtük, és még most is, a megfogyatkozás után 30–40 gyermek mindig össze szokott gyűlni. A városokból viszont a gyerekek egy része »eltűnik« ilyenkor” – fejtette ki Farkas Zsolt, aki jelenleg nem csupán Váradőssiben szolgál, hanem a környező szórványtelepülésekre, Váradlesre, Biharsályiba és Cséffára is ki szokott menni istentiszteleteket tartani. 
Tegyük hozzá, hogy Váradőssi nem számít szórványnak, hiszen a gyülekezet több mint 600 lelket számlál, akik közül körülbelül 100–120-an rendszeresen járnak templomba. Ők azok, akik látni fogják, ahogy vasárnap a váradőssi gyermekek tanúbizonyságot tesznek majd arról, amit tanultak/tanulnak ezen a héten, hiszen, mint mindig, rövid műsorral készülnek.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában