Tanügy

2024.07.25. 16:03

Közel háromezer diáknak osztottak középiskolai helyet

Közölte a tanügyminisztérium a számítógépes helyosztó első fordulójának eredményeit. Ennek értelmében Bihar megyében 2953 nyolcadikos diák nyert felvételt valamelyik állami középiskolába. Még 44 tanulónak kell helyet találni valamelyik iskolában.

Illusztráció

Fotó: Alexandru Nițescu

ERDON-összeállítás

A Bihar Megyei Tanfelügyelőség tájékoztatója szerint a megyében 2997 diák töltötte ki a felvételi jelentkezési ívet, közülük 2953 tanuló nyert felvételt valamelyik állami középiskolába, ami azt jelenti, hogy megyénkben a nyolcadikosok 98,53 százaléka már az első körben bejutott a kilencedik osztályba. Figyelemre méltó az, hogy a nagyváradi Onisifor Ghibu Főgimnázium matematika-informatika osztályába magasabb átlaggal lehetett csak bejutni, mint a megye legjobb középiskolájának számító, szintén váradi Emanuil Gojdu Főgimnázium hasonló profilú osztályába. A Ghibu-líceum említett osztályában 9,25 volt a legkisebb átlag, amivel be lehetett jutni, míg a Gojduban ugyanarra a szakirányra a legkisebb bejutási átlag 9,07 volt. Ugyanakkor a bejutási átlag tekintetében a Bihar megyei rangsort a Gojdu-líceum matematika-informatika kétnyelvű angol IX. osztálya vezeti, ahol 9,65 volt a legkisebb átlag, amivel be lehetett jutni. A másik végletet a vársonkolyosi Technológiai Líceum képviseli, ahol 1,77 volt a legkisebb bejutási átlag. A tanfelügyelőség tájékoztatása szerint 38 diák más megyéből került Bihar megyei középiskolába, illetve említést tesz arról is, hogy a számítógépes helyosztó előtt már 446 diák felvételt nyert a tehetséggondozó szakirányú osztályokba, további 43 diák szintén felvételt nyert a roma diákoknak fenntartott helyekre, és már felvettek 21 speciális oktatást igénylő tanulót is. A minisztérium által jóváhagyott ütemterv szerint a diákoknak július 25–30. között kell eljuttatniuk a beiratkozáshoz szükséges iratokat annak a középiskolának a titkárságára, ahova a számítógépes elosztás nyomán bejutottak.
Bihar megyében 44 diáknak nem találtak még helyet a középiskolai oktatásban, mert ők maguk nem jelöltek meg elég osztályt a felvételi íven. Ők beiratkozhatnak a szakiskolákba vagy a duális képzésű iskolákba, illetve augusztus 10–20. között részt vehetnek a második helyosztón. Bihar megyében még 279 szabad hely van a különböző tanintézményekben. Ezek közül mindössze a Szent László Teológiai Líceum van Nagyváradon, itt a kereskedelem osztályban öt, a turizmus és élelmezés osztályban tíz szabad hely van még.
Több mint száz hely van magyar tannyelvű IX. osztályokban a megyében. Az Érmihályfalvi 1. Számú Technológiai Líceum természettudományok osztályában még van öt szabad hely, a Nagyszalontai Arany János Elméleti Líceum filológia osztályában kilenc, matematika-informatika osztályában három, természettudományok osztályában pedig tizennégy. A margittai Horváth János Elméleti Líceum filológia osztályában hét, matematika-informatika osztályában tizenkettő, természettudományok osztályában pedig tizenhét szabad hely van még. A székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceum média osztályában tizenhét, természettudományok osztályában pedig tíz szabad hely van. Ugyanitt van tizenhat szabad hely a román tannyelvű filológia IX. osztályban. Ezen kívül vannak még szabad helyek a bodonosi Jozef Kozacek szlovák nyelvű iskolában, valamint különböző szakirányú kilencedik osztályokban román tannyelvű iskolákban: Barátkán, Vaskohszikláson, Érmihályfalván, Sonkolyoson, Nagyszalontán, Papfalván, Bihardobrosdon, Margittán, Belényesen és Élesden.

Országos adatok

Országos szinten a képességfelmérő vizsgán részt vevő tanulók számítógépes elosztását követően a felvételire beiratkozott összesen 113.567 diák közül 111.960 (98,58 százalék) jutott kilencedik osztályos helyhez a megjelölt opciók alapján, több, mint 2023-ban (111.128), 2022-ben (110.035) és 2021-ben (89.983) – derül ki az oktatási minisztérium adataiból. Az admitere.edu.ro honlapon böngészhető adatsorból kiderül, hogy az opciókat megjelelő diákok több mint 50 százaléka (57.081 tanuló) az első opcióként megjelölt osztályba jutott be; ez 3 százalékkal jobb eredmény, mint a tavalyi, amikor 52.896 vizsgázónak sikerült a vágyott osztályba bejutnia. Idén összesen 2.526.517 továbbtanulási lehetőséget jelöltek be a tanulók, ami átlagban 22,25 opciót jelent fejenként. A felvételi további szakaszaiban 6961 líceumi és 24.688 szakközépiskolai hely vár betöltésre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában