Fejlesztés

2024.07.11. 16:07

Lakónegyed fiataloknak Nagyszalontán

Nagyszalontán 52 fejlesztést bonyolít az önkormányzat. A rengeteg munka meg is látszik a városon. Ezt egyre inkább érzik és értékelik a fiatalok, hiszen az elmúlt időszakban nagyon sok fiatal család, házaspár igényelt ifjúsági házhelyet a helyhatóságtól.

BN-összeállítás

A Nagyszalontai Polgármesteri Hivatal jóvoltából ingyenesen igényelhetnek építkezési telket a hajdúvárosban a helyi lakcímmel rendelkező fiatalok. A kezdeményezés – mellyel a városvezetés nemcsak a fiatalok otthonmaradását és a lokálpatriotizmus megerősödését kívánja támogatni, hanem a jelenleg más városokban élő, nagyszalontai származású személyek hazatérését is próbálja elősegíteni – hatásos módszernek tűnik, hiszen a hivatalban egyre több telekigénylési kérvényt iktatnak. 

Az építkezési telkek igénylésének egyik fontos kritériuma, hogy szalontai lakcímmel rendelkezzen az illető, ne legyen a tulajdonában telek vagy ingatlan, valamint az igényléskor a bankszámláján legyen tízezer euró, mintegy garanciaként az építkezési szándékra. Ez utóbbit csak „fel kell mutassa” a hivatal felé az igénylő, ezzel is igazolva szándékának komolyságát. Az összeget a ház építésére fordíthatja a későbbiekben.

 

Az önkormányzat által felajánlott telkek 500 négyzetméternél nagyobbak, így kényelmes, belakható ingatlanokról van szó.  A területre építendő lakásra, ebben a konstrukcióban is, bankhitelt is felvehetnek a fiatalok. 

A program nagy népszerűségnek örvend. Túlzás nélkül kijelenthető, hogy a város déli részén kialakulóban van egy új, csak fiatalok által  benépesített lakónegyed.  Számos ház elkészült már, mások az építkezési fázisban vannak, de akad, amelyikre még most kötik a szerződést.  Bodó Bettina, tanárként, a férjével és a gyermekével vágott bele az építkezésbe. Érdeklődésünkre elmondta: „Tanulmányaim elvégzése után visszatértem szülővárosomba, ahol hamar munkát találtam a szakmámban. Férjemmel úgy döntöttünk, Nagyszalonta tökéletes lesz arra, hogy itt alapítsunk családot, mivel ez egy olyan kisváros, ahol megtalálható minden, amire szükségünk lehet, és a vezetőségnek köszönhetően rohamosan fejlődik, újabb lehetőségeket teremtve kicsik és nagyok számára. Hallva a lehetőségről, mely szerint az önkormányzat által fiatalok igényelhetnek területet családi ház építésére, felkerestük a polgármester urat, aki útbaigazított bennünket. Tárgyalva az illetékesekkel, rövid időn belül kiválaszthattunk egyet a szabad területek közül. Úgy gondolom, ez egy nagyon jó lehetőség és nagy segítség a fiataloknak, hisz előbb fektethetünk az építkezésbe, és majd utólagosan megvehetjük a területet, így sokkal hamarabb beköltözhetünk az otthonunkba. Külön öröm a telek jó elhelyezkedése mellett az, hogy a szomszédaink mind korunkbeli fiatalok lesznek.”

Sava Edina családjában gyermekáldásra várnak

Temesvárról költözik haza férjével Sava Edina, aki  gyermekáldás elé néz. Kérésünkre nemcsak nyilatkozott, de még családi fotót is mutatott szerkesztőségünk munkatársának: „Hat év nagyvárosi élet után térünk haza szülővárosunkba, szerettünk volna újra közelebb lenni a családunkhoz, barátainkhoz. Ezért feladtuk a Temesváron töltött éveket, annál is inkább, mert baba érkezik a családba. Nekünk nagyszerű lehetőséget és segítséget jelentett, hogy igényelhettünk telket a nagyszalontai Városházától, ugyanis szeretnénk mihamarabb házat építeni, és a városban jelenleg elég kevés lehetőség van amúgy telket vásárolni, illetve ha találtunk is megfelelőt, azért nagyvárosi árat kértek.”

Czégé Patrik a szülővárosában képzeli el a jövőt

A frissen telektulajdonossá vált Czégé Patrik szintén a hajdúvárosban képzeli el a jövőjét, s tervének megvalósításában fontos lépcsőfok, hogy őt is támogatta a hivatal. „Hatalmas lehetőségnek tartom, hogy a szülővárosomban ingyenesen igényelhettem telket otthonépítésre, főként a jelenlegi telekárak mellett. Úgy gondolom, hogy ez nemcsak anyagi segítség, de egyben motiváló tényező is az otthonépítésre. Minden cél elérésében az első lépés a legnehezebb, de ez esetben ezt a polgármesteri hivatal teljesíti számunkra. Tudva, hogy az első lépés már biztos, folyamatosan a következőkön járnak a gondolataim, haladva a cél felé. Örülök, hogy a családomhoz közel maradva, egy folyamatosan fejlődő városban építhetem az otthonom és az életem” – nyilatkozta Czégé Patrik.

A polgármesteri hivatal elöljáróitól megtudtuk, hogy a program folytatódik, már most is bekapcsolódhatnak, tegyék le az igénylésüket a Városháza iktatójában. Kiderült ugyanakkor az is, hogy az RMDSZ Kossuth utcai irodájában is szívesen segítenek a dokumentáció előkészítésében. Az ifjúsági lakónegyed várja tehát a fiatal szülőket, házasokat, de azokat is, akik még csak ezután kívánnak családot alapítani.
 

5bodo. A Bodó család házánál öntik az alapot, azóta már a falak is állnak

5szel. A Szél Kálmán utca, itt már állnak a fiatalok házai

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában